Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На десето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент и продължи да се придържа към досегашния си неутрален тон относно провежданата политика въпреки неотдавнашни сигнали за подобрение на икономика и на фона на пролихвените насоки, определени в последно време от други водещи централни банки като ЕЦБ и АЦБ.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016-а година.

Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет оцени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационната цел след определено време, се посочва в изявление на банката.

Управителят Филип Лоу отбеляза, че индикаторите на трудовият пазар остават смесени, въпреки че растежът на заетостта е бил по-силен през последните месеци. Растежът на заплатите остава по-нисък и това вероятно ще продължи още известно време, допълни той.

Неутралният тон на Австралийската централна банка контрастира с очевидната промяна на Английската централна банка (АЦБ) и на ЕЦБ в посока към възможно затягане на техните парични и лихвени политики. Федералният резерв на САЩ също продължава политиката си на постепенно повишаване на лихвените ставки, докато световните показатели за икономическия растеж продължават да се засилват.

Въпреки че решението за запазване на основната си лихва без промяна беше очаквано от финансовите пазари, австралийският долар отбеляза рязко понижение, тъй като инвеститорите сякаш се надяваха, че Централната банка на Австралия може да последва другите водещи банкови институции и да даде индикации за предстоящо затягане на паричната и лихвена политика.

Австралийският долар се понижава с 0,6% към 6-дневно дъно от 0,7605 американски долара, отстъпвайки за втори пореден ден на търговия от 14-седмични връх около 0,7711 нивото, ударен на 30-ти юни. В същото време еврото отскочи от 7-дневно сутрешно дъно около 1,4798 австралийски долара към 6-дневен връх около 1,4944 нивото. "Австралиецът" се понижава и към 4-дневно дъно от 85,87 японски йени от 3-месечен връх около 86,99 нивото, към 5-месечен връх от 0,9884 канадски долара и до 5-дневно дъно от 1,0458 новозеландски долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна