Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотите не дават "Бузлуджа"

| обновено на 12.07.17 в 13:00
Паметникът "Бузлуджа" не трябва да принадлежи на една партия. Това обяви в декларация от името на Обединените патриоти депутатът Милен Михов. Той призова изпълнителната власт да предприеме действия по опазване и поддържане на държавната собственост:

Този връх Бузлуджа е символ на много исторически събития, като се започне от националноосвободителните ни движения до епохата на Съединението, и той трябва да бъде разглеждан като един ансамбъл, неговото изграждане и развитие трябва да бъде извършено публично, с усилията и с потенциала на българската историческа наука и музеология. Всичко друго е превръщането на сградата в партиен символ на едно отречено от историята и от закона време. 

Депутатът от БСП Антон Кутев на свой ред призова премиерът Бойко Борисов да се разбере с коалиционните си партньори за собствеността на Бузлуджа:

Той и досега беше държавна собственост и си виждаме резултата. Патриотите да се разберат с Бойко Борисов. Ние в края на краищата имаме досега разговори с Борисов. Борисов е предприел действия за връщане на паметника, защото държавата не може да се справи. В момента патриотите са управляващи. Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта. 

Неотдавна правителството предложи на БСП да предостави право на ползване за 10 години на паметника на Бузлуджа, след като стана ясно, че не може собствеността да им се предаде безвъзмездно.

Предоставянето на паметника "Бузлуджа" на БСП по начина, по който те го искат, ще бъде нарушение на закона. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, като уточни, че част от партията е на мнение монументът да остане собственост на държавата:

Ние сме солидарни една немалка част от парламентарната група, с това, което беше споделено от Валери Симеонов, и аз съм убеден, че този дебат трябва да се проведе и в българския парламент, защото знам, че има несъгласие при съгласувателните процедури, които са за предоставянето на Бузлуджа на БСП и смятам, че законовата форма е един конкурс и да има равнопоставеност на всички желаещи.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени