Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничната програма започва на 15 юли

Поп, джаз и фолклор на "Горешляците" в Банкя

По традиция от последните години 15 юли - храмовият празник на църквата в Банкя, носеща името на светите мъченици Кирик и Юлита, дава началото и на празника на града. По думите на кмета на района Рангел Марков програмата, която е подготвена за празника на минералната вода, здравето и дълголетието, е разнообразна и във времето е разпределена от 15 до 23 юли.

"Горешляци" - така е известен сред жителите си празникът на Банкя и то не е случайно, а е поради факта, че времето, в което се провежда са най-топлите дни в годината. А иначе началото и този път ще бъде в църквата със Света литургия, празничен водосвет и курбан за здраве. Първият ден на празника ще продължи вечерта в парк "Ротонда", където са сцената и амфитеатърът.  В програмата първото място е отредено на Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов, след което на сцената ще излязат изпълнители, които са свързани с курортното място, и тъкмо заради това концертът е озаглавен "От Банкя за Банкя" - Дует "Ритон", братя Аргирови, Русана, Александра.


За почитателите на джаза е вторият ден от празника на Банкя. Мястото отново е парк "Ротонда", където преди музикантите от джаз формация „София” ще има изпълнения на фолклорните състави „Пендари” и „Пъстра китка”. По традиция в рамките на празничната седмица ще се проведе и срещата с дълголетниците на града. По думите на кмета броят им през последните години се увеличава. Няма да бъдат забравени и младите. За тях ще има дискотека под звездите на Банкя, отбелязва кметът Марков.

"Горешляците" ще завършат с утвърдилия се през годините пленер "Рисувам Банкя", в който районната администрация кани художници - приятели на града да запечатат върху своите платна Банкя такава, каквато е в момента, за да остане като спомен за поколенията. Картините, които се рисуват, остават за фонда на общината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна