Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след опита за преврат управляващи и опозиция в Турция са на двата политически полюса

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турският депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия Джейхун Иргил коментира в предаването "Събота 150", че турската опозиция е жива и е доказала, че може да събере хора от различни прослойки. По повод годишнината от неуспешния опит за преврат заяви, че след внушителния митинг на опозицията в Истанбул каузата на демократично настроените турци не е загубена:

Разбира се, че съм оптимист. Милиони подкрепиха нашия марш. Това доказа глада за справедливост в турското общество. Най-важният извод от този марш е, че  хората успяха да победят страховете си от това правителство, сякаш заявявайки високо „Ние не се страхуваме!”. Голяма част от това общество, около 60%- 70%, желае справедливо и демократично управление, тоест парламентарна система. Но за съжаление правителството с телевизионните си канали и с вестниците си успя да създаде друга представа. Фактът, че 2-3 милиона души са се събрали в Истанбул на огромен митинг, на другия ден не присъства във вестниците, подкрепящи властта. Тези вестници могат да скрият факта, че 3 милиона души правят митинг. По същия начин се покриват и съществуващите в Турция корупция и несправедливост. Но аз вярвам, че в края на краищата обществото ще види тези истини и ще започне процес на събуждане. За това този „Марш на справедливостта” е едно прераждане, началото на нещо ново.


Над демокрацията е надвиснала опасност, смята още Джейхун Иргил:

Опозиционните политически партии и всички сили извън властта трябва да се обединят срещу едноличната власт и опитите за разрушаване устоите на демокрацията. Ето защо аз мисля и се надявам, че истинските, искрените демократи, хората, които споделят републиканските идеи и са влюбени в демокрацията, ще успеят да се обединят, в името на  родината и демокрацията, без да се губят в детайлите.

Опитът за преврат повлия върху отношенията на Турция със Запада, защото властта, която си играе с настроенията вътре в страната, започна да води нереална политика спрямо Запада, категоричен е Джейхун Иргил:

Една изключително агресивна и неразумна политика спрямо всички свои съседи, включително спрямо България и останалите европейски страни. Благодарение на тази агресивна политика и безмилостна реторика във вътрешната си политика, управляващите успяха да обединят своите гласоподаватели. Но непоследователното поведение, нерешителната външна политика и променящите се всеки ден позиции станаха причина за сериозното подронване на авторитета на Турция пред света. Правителството има една единствена цел - да се задържи колкото се може по-дълго във властта. За да постигне тази цел дори предпочита да се скара с всички свои съседи и останали европейски страни. Политическите отношения, градени в продължение на 50-60 години станаха жертва на тази една единствена цел.

В цялата демократичната история от всички преврати, този опит за преврат беше един от най-ужасните. Ние бяхме изправени пред хора, маскирани като войници, които насочват оръжията си срещу собствения си народ. Видно е, че днес демокрацията е в пълен разцвет и никой оттук нататък няма да посмее да предприеме нов опит за преврат - така описа миналогодишните събития в настоящия контекст Мустафа Йел, депутат от управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието".

В предаването "Събота 150" той посочи, че властите в Турция имат право да обявят извънредно или дори военно положение при опит за преврат:
Предприетите действия от президента и правителството бяха основателни. При положение, че има опит за преврат и дрънкат оръжия, имаме право да обявим извънредно или дори военно положение. Това е наше конституционно право. Трудно ни е да резберем тези, които ни критикуват заради обявеното извънредно положение. Когато това се случва в друга страна, критика няма. Страната ни напредва със сигурни стъпки, що се отнася до икономическото развитие. Именно от тези икономически показатели се страхуват другите страни и намират поводи и оправдания. За това критикуват обявеното от нас извънредно положение.

Запитан как гледа на теориите за инсценирания преврат, Мустафа Йел подчерта:

Това е въпрос, по който много се спори и сред опозиционните среди тук в Турция, правят се различни коментари, но според мен личи, че всичките идват от едно и също място. Разбира се, че няма такова нещо. Твърдя ,че източници отвън използват пионките си вътре в страната, изготвят тези сценарии, защото е видно, че нещата в Турция вървят добре. Твърдо заявявам, че няма сценарий или пък контролиран преврат.

Според Мустафа Йел, присъединяването на Турция към Европейския съюз остава цел, която обаче Анкара няма да преследва на всяка цена. Той обвини Евросъюза, че не е спазил поетите обещания:

„Приключението ЕС“ за Турция датира от 1959-60-а година до днес. Ние сме изпълнили всички отговорности към ЕС по главите, които са отворени до този момент. Нашите партньори обаче не спазиха нито едно от обещанията си. Въпреки всичко ние заявяваме: Ние не сме се отдалечили от ЕС и продължавама напред по този път. Но, както и преди сме казвали, няма нищо задължително. Ние изпълнихме задачите, които ни бяха дадени, сега е ред на ЕС. И без това в икономически план и във всяка една област ние сме осигурили необходимото развитие и ако ни приемат в ЕС - чудесно. Ако не - ние ще продължим по пътя си.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна