Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Ненков: Болницата в Ловеч може да бъде спасена с нисколихвен заем от софийска болница

| обновено на 16.07.17 в 18:39
Мирослав Ненков
Снимка: БГНЕС
Болницата в Ловеч може да бъде спасена с нисколихвен заем от софийската болница "Свети Иван Рилски". Бюджетът на столичната клиника позволява това, обяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков

"Иван Рилски" е мощна болница, добре управлявана. Работи по скъпи пътеки, условно да го наречем. Като работи добре, има резерв. Резервът на "Иван Рилски" позволява да отдели една определена сума, без това да навреди на нейния финансов статус. Министърът на здравеопазването не може да нареди на директора на "Иван Рилски" да преведе пари. Той може да го помоли, защото това е търговско дружество. 

Съветът на директорите на столичната болница вече се е събрал и е било взето "спасително за болницата в Ловеч решение".

Това е заем, не е безвъзмездно. То е с много малка лихва, защото няма право търговско дружество да отпуска безлихвен заем и има много строги параметри, разписани в договора между двете болници, одобрен от министъра на здравеопазването, за превеждането на сумата.

Ненков определи състоянието на Ловешката болница като "кома". Сметките ѝ са запорирани от кредитори, а персоналът не е получавал заплати от четири месеца. Това е феноменът на болницата като търговско дружество, коментира Ненков и изрази личната си позиция, че е против този им режим на функциониране. Новият управител на Ловешката болница е външен за града и надеждите са, че за него би било по-лесно да се справи с преструктурирането на болницата, тъй като не е ангажиран с "познанствата" в града.

Ненков коментира, че агресията спрямо медиците е ежедневие, а предложението за полицай до всеки лекар е неприложимо:

Всъщност агресията в огромния си обем, вербална агресия, е абсолютно ежедневие в Спешното отделение и в работата на "Бърза помощ". Просто колегите въобще даже не дават гласност на такива прояви. Обществото е болно! Ето, това е диагнозата.

Насилниците нямат капацитет да осъзнаят – очевидно, за да посегнеш физически на човек, значи ти си някакъв не съвсем доразвит човек – че атакувайки медик, те нанасят щета не само на конкретния човек, а нанасят щета на всички хора, на които този медик би помогнал. Изваждането от строя на колежката от "Шейново", която пострада – Албена, при този отвратителен, нечовешки инцидент, всъщност лишава от нейното знание и умения нейните пациенти. Всеки е ходил на лекар. Когато си изградиш доверие с един лекар, да те лекува после друг, е лошо изживяване. 

Не е ясно дали тази година проблемът с дефицитите в болниците може да бъде предотвратен, коментира Ненков:

Предстои да се анализира. Беше представен пред парламентарна комисия бюджетът за Здравната каса за 2016 година, обаче в този бюджет не се вижда има ли, примерно, еднакви болници, с еднаква дейност, а да са с различен бюджет. Това е нещо, което предстои да се уточни и да се огледа. Сега, като започне да се съставя новият бюджет на Здравната каса, започват да се появяват най-различни искания за включване на нови пътеки, за увеличаване на настоящите пътеки като пари, а пък те – парите – са едни и същи. Няма да станат драстично по-големи тази година. Това е много сложен баланс. Затова, според мен, няма логика да бъдат гледани болниците като търговски дружества. Да, строг контрол върху финансите на болниците трябва да има, но не знам дали това е механизмът – търговските дружества.

Да, на най-работещите болници парите не стигат. На тежките, големи болници, които поемат огромна спешност, парите не стигат. На пациент, който е минал през една общинска, една областна и е дошъл в една университетска болница с едно и също заболяване, за първите две болници няма никаква санкция за това, че те са лекували едно и също заболяване очевидно неефективно, за да стигне пациентът до университетската болница. Затова ние не ги знаем колко са тези пациенти. Ние не знаем колко пари по такъв вид пациенти са похарчени и как би могло да се контролират тези хора. Примерно. Това е една капчица от всичките тези дефицити.

Ако Здравната каса установи, че някой е опериран по документи, а той всъщност не е, Здравната каса единствено може наложи глоба. Тя не може да отнеме договора на болницата. Министърът на здравеопазването няма право да отнеме лиценза на недобросъвестна болница. Сега, примерно, ако заради някакво мошеничество на хирургията се отнеме договора на цялата болница, другите колеги какво са виновни? А ако за някаква такава "мошингия" се отнеме договорът на цялата хирургия, сестрите какво са виновни, че работят с мошеник? Не е толкова просто и не е толкова еднозначно да стане ей така. Това, което може да направи Министерство на здравеопазването и ще направи, е да се опита да ограничи, да контролира разходите на болниците особено по скъпите поръчки.

Да, парите не стигат, но тези, които имаме като годишен бюджет за системата на здравеопазването, би могло малкичко, сякаш, по-добре да се управляват. Изразявам се деликатно, защото съм заместник-министър. Иначе бих казал друго.

Заместник-министърът определи единственият кандидат за управител на НЗОК Камен Плочев като "смел мъж" и уточни, че е  един от "топ специалистите в страната" в областта си. Неофициално проучване на Ненков е показало, че има случаи на забавяне заради липсата на поддръжка на системата на тел 112, но те не са фатални. Още когато е създавана системата, не е предвидено свързване със системата на бърза помощ – тел. 150. Тъй като фирмата, създала софтуеъра, е искала огромна сума за интегрирането, е било решено операторите на 112 да препращат сигналите до координационните центрове на спешна помощ.

Ненков е категоричен, че здравните осигуровки у нас не са високи, а отговорност на всеки човек е да се грижи за здравето си. Той увери, че болниците са пълни с хора, които се гордеят, че с десетилетия са избягвали да отидат на профилактичен преглед, а когато здравето им се влоши, обвиняват медиците, че "са им намерили" тежка болест или дори няколко:

Моделът за социално подпомагане и медицинско осигуряване в нашата страна е солидарен. Това е обществен договор. Така е в цяла Европа. Не може ние да се измъкнем от този модел. Другият модел – в Съединените щати, е нещо, което ние не можем да си го представим. Тук чувам недоволстващи, че са чакали един час при джипито и как било ужасно с тази всичката система и къде е държавата. В Съединените щати въобще няма да ти направят химиотерапия, ако нямаш застраховка. Няма да те погледнат даже. Тук ние нямаме такъв човек, тоест хората, които имат по-добри доходи, плащат по-високи здравни вноски и разбира се, ще получат същата здравна помощ, каквато ще получат хората с по-ниски здравни вноски. Да, не изглежда честно, но това е солидарният принцип. Нали затова ние живеем в общество. Целта на обществото е да си помагаме един на друг. Иначе в какво ще живеем?


Интервюто на Диана Янкулова с Мирослав Ненков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени