Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Вълкова, съдия в Софийския районен съд:

При развод на родителите детето преодолява раздялата три години

Парламентът е домакин на кръгла маса "Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата"

Снимка: БГНЕС

Конфликтите между родителите и създаването на агресия при децата – това е темата на кръгла маса, която ще се проведе в Народното събрание (НС). Организатори са парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта заедно с Държавната агенция за закрила на детето. Очаква се в дискусията, която е на тема "Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата", да се включат представители на Агенцията за закрила на детето, психолози, представители на спортното министерство, на Българския червен кръст.  

По време на дискусията ще бъдат представени резултатите от планова проверка на Агенцията за закрила на детето по темата за родителските конфликти. Влиянието им върху агресията при децата ще бъде коментирано от съдията от Софийския районен съд Галя Вълкова, психологът Иван Игов ще говори за насилието между децата, причините за него и възможните решения на проблема. Доколко спортът и религията могат да ограничат агресията в училище – са други теми от програмата на кръглата маса.

При раздяла на родителите, дори и по най-миролюбив начин, на детето са му необходими три години, за да преодолее тази раздяла. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Галя Вълкова, съдия в Софийския районен съд (СРС):

Може само да си представим как детето се чувства в условията на един ожесточен родителски конфликт, така че според мен до голяма степен участието на родителите в конфликта е това, което предпоставя реакцията на детето и способността то да преживее раздялата и да преодолее съпътстващото я напрежение. До голяма степен законодателната уредба е тази, която поставя родителите в условия на избор. С днешна дата, когато има спор по отношение на упражняване на родителските права, съдът държи да избере по-добрия родител. И двамата родители по този начин се оказват въвлечени в една битка, в която единият от тях трябва да докаже, че е по-добър родител и това се случва, като се доказва, че другият е по-малко добър. С днешна дата политиката, основана на противопоставяне, е тази политика, която законодателят е избрал за родителите, но се наблюдават първите добри стъпки за промяна на това противопоставяне.

Цялото интервю с Галя Вълкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени