Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват център в помощ на децата с ревматоидни проблеми

Актрисата Стефания Колева се включва като арттерапевт в новата стая
Снимка: БГНЕС

В педиатричната болница "Проф.д-р Иван Митев" в столицата беше открит Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Те ще получават психологическа подкрепа и допълнителни здравни консултации. В провинцията обаче подобни центрове липсват.

Родителите на деца с ревматоиден артрит са изправени пред редица предизвикателства, притеснения и неудобства.Само едно от тях е самото лечение, голяма част от проблемите са психологически заради промяната на ритъма на живот, казват лекарите. 

Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит е двигателят за създаването на новия център. Там родителите ще получават повече информация как да се справят със заболяването, а психотерапевти и арттерапевти ще работят с родителите и децата с артрити, поясни началникът на клиниката по ревматология, кардиология и хематология доц. Стефан Стефанов:

Този център е място, където бихме могли по-добре да контактуваме с родителите, да им обясняваме за проблемите на заболяването, лечението, рисковете, които съществуват за децата, ползите. В една хубава обстановка децата ще играят, няма да тормозят родителите, ще са ангажирани с игри, а същевременно ние с по-добра база - телевизор, макети, ще обясняваме проблемите.

Това са хронични заболявания. Целта на центъра е децата да се адаптират към средата си, да не се откъсват от тази среда, да са адаптирани в обществото, да се развиват като пълноценни граждани на тази страна, а не да се говори за болести и инвалидност. В това отношение психологията е важна, както и рехабилитацията. За това мястото е този център. Точно за такава рехабилитация ще се предвидят срещи с психолози, арттерапевти, където децата под формата на игра и родителите да задават въпроси. Защото възникват психологически проблеми с инжекции, с отсъствия от училище и други, които тук ще се дискутират и ще се решават.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. При децата се проявява най-често между 1 и 3 години, както и между 8 и 12. Здравната каса покрива изцяло лечението на болестта.

Повече информация по темата ще откриете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!