Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо бяха дадени милиони за декодери, когато телевизионните канали непрекъснато намаляват

Снимка: РАДИО ВИДИН

Операторите на мрежи бяха задължени съгласно Закона за радио и телевизия да излъчват всички Masker програми, над 30 на брой, в СЕМ, като в същото време самите предприятия, предлагащи съдържание, нямаха задължението по закон да предоставят програмите си за качване на мултиплексите. Това беше първият голям проблем, заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС):

Трябваше да се намери решение и на бизнес интересите, които да защитават отделните страни в този процес. Неведнъж Комисията за регулиране на съобщенията е поставяла на вниманието на държавните институции проблема, свързан с намаляването на броя на излъчваните програми, тъй като действително целта на цифровизацията е да се предостави по-качествен сигнал както звуков, така и като насищане, по-ефикасно използване на ресурса, защото на един аналогов канал могат да се излъчат от 6 до 10 цифрови програми.


Това, което има за цел дигитализацията – да бъде качествена, да има ефективно използване на ресурса и да бъде безплатна за всеки български гражданин, където и да се намира, в този си модел не е издържана, добави още Божков:

Един от проблемите е, че е сбъркан моделът. Дигитализацията не е само покритието, но ние сме заложили дори в този аспект 95% покритие за мултиплекса. 5% от българското население, което е около 300 000 – 350 000 жители, нямат възможност да се докоснат до това достижение на 21 век и на политиката, която провежда Европейският съюз. Обикновено тези хора не се намират в големите градове, а в отдалечени райони, труднодостъпни. Предполага се, че и не са най-богатите, за да си позволят кабелна или сателитна телевизия. Това е социалният проблем, който не се решава. Другият е самата цифровизация – при потенциал и ефективно използване на ресурса – да бъдат 60 програми или 30 програми, а в момента сме само със шест.

Цялото интервю с Веселин Божков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна