Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабикян: Суджукът може да измести мантрата за депутатското кюфте

Суджукът като мантра и част от градския фолклор

Георги Харизанов: Надявам реакцията по този случай да даде повече смелост на тези, които са притискани.

3
Снимка: БГНЕС

Не виждам нищо необичайно в „Суджук гейт“, защото самата структура на властта е организирана по този начин. Дали някой носи суджуци всеки вторник на министър-председателя, или нито един не е достигнал до него, общо взето не променя картината. Това каза за предаването „Нещо повече“ експертът по политически пиар Арман Бабикян. Той изтъкна, че лесният за възприемане образ на суджука може да измести мантрата за депутатското кюфте.

Разбира се, това е изключително неприятно за управляващите, но в края на краищата нито е първият скандал, нито е първият случай, в който някой злоупотребява с името на властимащите, на силните на деня. Просто е ясна характеристика за това чии имена могат да работят, за да уредят облага извън рамките на нормалните правни или търговски взаимоотношения. Очевидно, че името на Борисов е точно такова, иначе никой не би си позволил да прави специални селекции от хранителна продукция и т.н. Всъщност, чисто комуникационно проблемът е в това, че суджукът е лесен за възприемане и доста символен.

Политологът Георги Харизанов също е категоричен, че суджукът ще стане част от градския фолклор:

Надявам се реакцията по този казус и на Борисов, и на прокуратурата, и днешното омитане там на цялото ръководство, да даде малко повече смелост на гражданите, защото в случаите, в които корупцията е двупосочен процес, тя трудно може да бъде хваната. Ако някой дава суджук с идеята да получи някаква услуга и той я получи, например привилегировано положение, навярно никога няма да разберем за това. Там е работата на службите... Но там, където се разбере, ние разбираме, защото някой е надигнал глава и се надявам реакцията по този случай да даде повече смелост на тези, които са притискани.

Харизанов коментира и твърденията за „взривен“ социален диалог:

С оглед на това, че съм наясно с политическата си ориентация, съм изцяло на страната на работодателите и ми се щеше правителството да е по-категорично във взимането на решения, които да облекчават бизнеса. Не си спомням някой синдикат да е построил нещо, не си спомням някой синдикат да е направил нещо. На кого защитават правата синдикатите в България, след като 98% от икономиката е частна, питам аз! На другите два!? Тоест, ние ще помиряваме 98-те процента с двата процента. Има ли изобщо тема за спор, ако нещо е важно за 98-те процента, че то е много по-важно за цялото ни общество, отколкото да е важно за двата процента, за техните проектчета и за членския им внос.

Надбавката за клас прослужено време е 0.6% годишно, при положение че за последните 8 години доходите са се увеличили средно над 2 пъти, коментира Харизанов друга популярна тема. Бабикян също беше категоричен, че едно дясно правителство следва да бъде по-ориентирано към бизнеса.

Двамата експерти коментираха и скандала около НДК. Според Бабикян ролята на двореца за председателството надхвърля скандала за плочките, а според Харизанов обществото трябва да реши дали дружеството трябва да печели на всяка цена, или да е меценат на културата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия