Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има читалища, които получават пари от националния бюджет, но не развиват никаква дейност

Снимка: Иванка Петрова
Председателят на Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866" в Благоевград Васил Новоселски сигнализира, че в област Благоевград съществуват читалища, които получават пари от националния бюджет, но не развиват никаква дейност:

Такива мними читалища или фалшиви читалища започнаха да се появяват от няколко години и за съжаление те изключително много влияят на нормалната дейност на останалите читалища, които искат да развиват дейност, имат дейност, но недостигът на средства много сериозно възпрепятства тяхната работа. Така е и в Благоевград. Там има читалища, които пречат на основната дейност на читалище "Никола Вапцаров". Такова е например читалище "Виртуален свят".

В информационната карта на читалището, подадена към Министерство на културата за 2016 година, е записано, че читалище "Виртуален свят" е регистрирано на 15.11.2004 година. Броят на членовете към момента е 2051. Според информация, подадена към Министерство на културата, читалището е получавало за 2016 година субсидия за 2 щатни бройки в размер на близо 15 000 лв. годишно.

Според Новоселски обаче има много повече въпроси от това какъв публичен ресурс влиза в читалище Виртуален свят.

Как всъщност Народно читалище "Виртуален свят" се оказа с толкова впечатляващ брой членове? Отговорът е не по-малко изненадващ. Потребителите на кабелната телевизия плащат не просто такса за услугата, а членски внос на читалището.

Повечето потребители на кабелната телевизия не са изненадани, че на бележките, които подписват, давайки месечните си такси, е записано плащане на членски внос, а печатът е на читалище "Виртуален свят". Повечето абонати нямат нищо против:

Да, чувала съм, че има такова читалище "Виртуален свят" в Благоевград, което всъщност се препокрива по някакъв начин с кабелната телевизия, чийто абонат съм аз. Когато отидох да си плащам първите вноски, ми заявиха, че всъщност това е членски внос и че съм член на това читалище. С това се изчерпва моето членство, защото не съм ходила на никакви сбирки, на никакви събития.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева и Спас Крайнин.

Продължение по темата очаквайте в следващо издание.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна