Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП: Въвеждането на QR код във фискалните бележки не изисква купуването на нови касови апарати

Росен Бъчваров
Снимка: Петър Георгиев



Въвеждането на QR (Quick Response) кодове в касовите бележки и лотарията са просто един допълнителен начин да помогнем на хората да упражняват собствените си граждански права.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод предложението на Приходната агенция за въвеждане на иновативния метод чрез промени в Наредбата за фискалните устройства.

Въвеждането на QR код ще направи участието в лотарията далеч по удобно, отколкото е сега, защото сега е необходимо ръчното въвеждане на дата, час, стойност на покупката, а след въвеждането на QR кода тя ще може да бъде автоматично сканирана и верефиницирана дали е истинска, което също е важно, защото неистинските касови бележки, освен че водят до укриване на данъци, но всъщност не ни помагат да ползваме потребителските си права.

Всяка една бележка, издадена от декември 2016 година, когато приключи миналата лотария на НАП, ще е валидна за следващата лотария с повече и по-добри награди, обяви Бъчваров. Той обясни и основната цел, с която от агенцията предлагат да бъде въведен кодът:

Въвеждане на допълнителни гаранции, повишаване на събираемостта и намаляване на възможностите за злоупотреби. Оценено е, че преките фискални ефекти от този по-детайлен мониторинг, с който ще може НАП да разполага, са в размер на около 150 милиона лева. Това е само по отношение на промените в наредбата. Бих искал да отбележа, че ефектите от лотарията, която проведохме миналата година на фискално ниво, достигнаха близо 30 милиона лева. В общи линии, целта ни е съвсем прозрачна и очевидна - по-добър контрол, по-добро спазване на закона, повече приходи, а от там и повече обществен ресурс за цялото общество.

Бъчваров очаква, че въвеждането на кода ще мултиплицира и ефектите от лотарията, което ще доведе до допълнително повишаване на постъпленията в бюджета. Ако мярката за въвеждане на кодовете бъде одобрена, на търговците няма да се наложи да купуват нови фискални устройства. Обновяването на софтуеъра на апаратите не е сложно и се извършва в техническите сервизи за апаратите, с които търговците са обвързани по закон. След нововъведението, предаването на данните от апарата ще става след всяка бележка, а не всеки месец, обясни Бъчвравов. Първи – до края на септември, нововъведението трябва да въведат бензиностанциите, обясни той. Целта е да се „запуши“ сега съществуващата възможност за злоупотреби при търговията с горива заради липса на връзка между нивомерите, колонките и фискалните апарати.  Регистрираните по ДДС фирми би трябвало да обновят софтуера си до края на 2018 г., а всички останали – до края на юни 2019 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна