Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат приложението на медикаменти с приключили клинични изпитания, но все още неполучили разрешение за употреба

Проф. Илко Гетов: Лекарствата за "състрадателна употреба" са още една възможност за пациентите

Зам.-министър Лидия Нейчева: Лекарствата ще бъдат безплатни

Снимка: БГНЕС

Приложението на медикаменти за т.нар. "състрадателна употреба" е регламентирано в Европейския съюз още през 2004 година, но чак сега в България тя може да се реализира след изменения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това обясни пред "Хоризонт" проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Макар и закъсняло, въвеждането на тези медикаменти в практиката е още една възможност за българските пациенти да се лекуват, посочи той.

Става въпрос за лекарства, които все още не са получили зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата, но които могат да бъдат от полза за пациенти, чиито нужди не могат да бъдат покрити от наличните на пазара лекарства. Подобно лечение се прилага при строги и ясни правила, уточни Илко Гетов:

Ползите са неясни – нови възможности. Няма да се плащат средства от страна на публичния фонд – това ще бъде за сметка на компаниите, които разработват съответните продукти. Те имат интерес да съберат максимално обемна, изчерпателна и качествена информация за своите продукти. Те дори подкрепят въвеждането на подобна възможност за българските пациенти, защото това би им позволило впоследствие да получат по-бързо и по-изчерпателно разрешение за употреба – за съответните индикации, диагнози, за които е предназначен лекарственият продукт. Има рискове за поява на нежелани лекарствени реакции. Отговорността на лекуващия лекар е изключително голяма. Той трябва да прецени за кой пациент да го подбере, да има добра информираност на пациента за възможните рискове при употребата.

За първи път възможността тежко болни пациенти да получат терапия с лекарство, което още не е допуснато на пазара, е била въведена в САЩ. В различните държави терминът за подобна терапия е различен. Проф. Гетов допълни, че в българския вариант може да се помисли и върху "милосърдна употреба".

Ако промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бъдат одобрени от парламента, много важно за този тип лечение ще бъде прецизното му разписване в последваща наредба за приложение, смята още проф. Гетов.

В предаването "Преди всички" заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева потвърди готовността на ведомството да създаде работна група, която да изготви проекта за наредба, за да няма забавяне след законодателното разрешаване на казуса. Определяйки въвеждането на тези лекарства като лична кауза, Нейчева посочи, че това би послужило най-вече на онкоболните и на пациентите с редки заболявания:

Тези лекарства, които все още нямат разрешение, а са преминали през клинични проучвания, са иновативни, те са скъпи. Лекарствата за редките заболявания са лекарства – "сираци", те са единствени. Така че наистина става въпрос за скъпи лекарства.

Нейчева уточни, че няма място за притеснение, тъй като става дума за включване на пациентите не във фазата на експеримента, а във фазата на търсене на ефект. От около 13 години подобни лекарства за състрадателна употреба се прилагат безплатно в Европа, допълни тя.

Запитана готови ли са лекарите да прилагат подобно лечение, Лидия Нейчева изтъкна, че те ще получават съдействие от страна на фирмите-производители. На този етап това не са български фирми.

Още по темата можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени