Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наташа Кранс: Макрон развива идеята си за обновяване на Европа

Александър Леви: Дълго време Франция пренебрегваше Източна Европа

Еманюел Макрон
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон започва своята обиколка в страни от Централна и Източна Европа.

В коментар за "Хоризонт" Наташа Лекова-Кранс, която завежда отдела по комуникации на Френския институт по външни отношения, посочи, че на първо място стои идеята на Макрон за обновяване на Европа, за търсене на нова динамика и диалог с всички. Ключовата тема в политическата кариера на Макрон е силно проевропейската му програма, с която той бе избран, припомни тя:

Което беше буквално една налудничава идея. Никой не смяташе, че това може да мине във Франция, която е в силна криза, с много закъснели реформи и хората доста се отдръпнаха и станаха критични към Европа. Той пое този риск и сега го развива - търси динамика, иска да избегне разцепване на централно и източноевропейски страни, а също така да се стигне до разделение изток - запад, което е изключително нежелателно в неговата визия за Европа. Така че ще търси някакви схеми за конвергенция и за съвместно разбиране.

Макрон е много силен в преговорите и начина на постигане на решения, посочи Наташа Кранс по темата за командированите работници, която бе сред горещите акценти на френската президентска изборна кампания. Очаква се въпросът за директивата за командированите работници да бъде повдигнат и по време на сегашните визити на Еманюел Макрон. 

От Париж журналистът Александър Леви заяви, че е странно източноевропейската обиколка на Макрон да не включва Полша и Унгария и я определи като половинчата, още повече, че повечето командировани работници идват не от България и Румъния, а от Полша:

Досега основното му качество е да бъде невероятен банкер, "златно момче". И сега парадоксът, иронията на историята е, че той ще защитава премахването на една либерална директива, каквато би поддържал преди няколко години, или може би преди година. Това ще е много интересно изпитание за младия политик. 

От много години Франция пренебрегва и даже презира Източна Европа и в това има и елемент на непознаване, и на съвсем друга геополитика, в сравнение с тази на Германия, подчерта Леви:

И в този момент тази обиколка изглежда прекалено лесна, за да изявява истински, сериозен интерес към тази зона на света и Европа.

България и Румъния са страни, с които се преговаря много лесно, защото са съгласни с почти всичко, само и само да бъдат допуснати до светая светих - Шенген и Еврозоната. В сравнение с Полша, Унгария, даже със Словакия и Чехия, които само в последните седмици леко смекчиха антиевропейския си тон, в България и Румъния е една почти приятна, приятелска обиколка.

Двете мнения чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна