Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След тежък инцидент спасяват малко кученце с бионик-протеза

За краткия си живот осиновената Филипа е преживяла безброй операции и прегледи

Филипа
Снимка: www.letsadopt.net

Може ли ампутираният заден крак на шестмесечно кученце да расте отново? Може, ако кучето се казва Филипа, а за нея се грижат всеотдайно семейство, екип от топветеринари и много приятели, подпомагащи сложното ѝ лечение.

Историята на Филипа стана известна, когато преди месеци тя бе намерена във Видин с крачета, премазани от пътностроителна машина. Дамата, която я откри, се опита да спаси живота ѝ, свързвайки се с "Let's adopt" - България, организация, която се грижи за пострадали и изоставени животинки.

Така Филипа попадна в ръцете на добри специалисти в Централната ветеринарна клиника в София и на осиновител – Теодора Богданова, за която кучето е истински малък боец.

Набрани бяха нужните средства, за да може Филипа да води нормален живот въпреки ампутираното си краче и травмите по останалите три.

Тази битка я превръща в първото куче в света с бионик-протеза, поставена още докато расте. Поставянето на бионик-протеза се прави само на няколко места по света, казва д-р Ранко Георгиев от Централната ветеринарна клиника.

Историята на Филипа е разказана в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна