Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха съдия по делото срещу Дянков и Трайков


Определен е съдията по делото за продажбата на държавния дял в енергийното дружество EVN. Обвиняеми по него са бившите министри на финансите и енергетиката – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души. Жребий реши случаят да се гледа от съдията от СГС Костадинка Костадинова.

Заместник-предеседателят на Софийския градски съд Даниела Борисова обясни, е делото е с висока степен на сложност. Това е заради факта, че по него има шестима обвиняеми, 66 свидетели и 94 тома документи. Съдия Костадинка Костадинова има два месеца, за да насрочи дата, обясниха още от СГС.

Вчера беше внесен и обвинителният акт по случая. Според него бившите министри на финансите и енергетиката в кабинета "Борисов" 1 Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството Радослав Рачев и  още двама души от фирмата – Любомир Евстатиев и Петър Василев, са обвинени в престъпление по служба. Симеон Дянков е привлечен като обвиняем във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества – "EVN - България". Самият Иво Прокопиев пък е определен от държавното обвинение като подбудител на престъпното деяние. 

Обвинение за приватизацията на EVN получи и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев беше обвинен още през май 2016 година.