Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайков прогнозира, че заради промените в НПК делото срещу него може да продължи дълги години

Аз не съм извършил закононарушение и не съм имал възможност, дори и да искам, тъй като по закон нямам тези права, заяви бившият енергиен министър

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Днес съдията от Софийския градски съд Костадинка Костадинова бе избрана на случаен принцип в присъствието на медиите да поеме делото, в което бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от правителството на ГЕРБ, избрано през юли 2009 г., Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост чрез продажба на по-ниска цена на остатъчния пакет държавни акции от "EVN - България Електроразпределение" АД, с което, според обвинението, е ощетил държавата с приблизително 20 млн. лв.

В коментар за предаването "12+4" на програма "Хоризонт" бившият енергиен министър Трайков подчерта, че прокуратурата го обвинява, не че е продал акциите, тъй като по закон той няма такова право, а за това, че е разрешил на Агенцията за приватизация да извърши продажбата, която от своя страна ги е "продала на по-ниска цена, отколкото сега някой е изчислил, че е трябвало да бъде".

Трайков подчерта:

Аз съм абсолютно сигурен, че няма смисъл това, в което те ме обвиняват. Те казват, че аз, давайки разрешение за продажбата, съм знаел, че цената ще е такава, която след няколко години няма да им се хареса. От друга страна, прокуратурата никъде в обвинението не казва, че е трябвало да направя нещо друго.

Бившият енергиен министър изрази съмнение, че процесът ще бъде бърз, но подчерта:

Аз исках и продължавам да искам това дело максимално бързо да бъде разгледано в съда, но за съжаление не мисля, че това ще се случи.

Заради последните законодателни промени делата от този тип ще се гледат от Специализирания съд, а не от Софийския градски съд. Бившият министър прогнозира, че съдът ще върне делото в прокуратурата и от там то ще бъде внесено в Наказателния съд, където е възможно делото да продължи "много-много години", по думите на Трайков.

Той допълни, че не е имал правно основание да се меси, да прекратява или да одобрява процедурата, която се осъществява от Агенцията за приватизация:

Началникът на Агенцията за приватизация по онова време впоследствие бе повишен до министър на икономиката, така че очевидно не се вижда някакъв проблем със сделката.

Трайчо Трайков заключи:

Аз не съм извършил закононарушение и не съм имал възможност, дори и да искам, тъй като по закон нямам тези права.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Трайчо Трайков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна