Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Между двата проекта за антикорупционен закон има съществени разминавания

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Двата антикорупционни законопроекта се конкурират във важни техни части. Това каза в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. Отчитайки като позитив обсъжданията на законопроекта на БСП в различен формат, така че да се чуе мнението на професионалистите, Славов посочи:

Струва ми се обаче, доколкото става въпрос за проект на закон, който ще бъде внесен от опозицията, че до голяма степен тук виждам една акция, която е насочена преди всичко към общественото внимание. Защото двата законопроекта всъщност се конкурират и те се конкурират в някои доста важни техни части - как ще се конституира комисията е един от аспектите. Другият ключов аспект е дали ще се включи законът за конфискация в рамките на този закон за борба с корупцията. И аз подозирам, че на тази основа опозиция и управляващи няма да могат да се разберат.

Като друга съществена разлика, по която не вижда как може да се постигне сближаване, Калин Славов посочи лицата, чието имущество подлежи на отнемане според двата законопроекта. Разлика има и в разбирането дали това ще бъде комисия или едноличен орган, допълни експертът:

Във варианта на БСП президентската институция доста силно прокарва волята си и в конституирането, и в последващата работа на комисията, доколкото текста, който съм виждал, предвижда дори директорите на дирекции да бъдат назначавани от президента. Ще има председател на комисията, който на практика ще управлява еднолично. Все неща, които ми се струва, че не са безспорни. Правителственият законопроект пък от своя страна говори за комисия като колегиален орган, но тя също на практика е така конституирана, че нейният председател ще предлага поименно членовете й, ще им определя ресори, ще им възлага конкретни задачи. А когато прецени, че не се справят, ще ги освобождава от длъжност и ще предлага нови назначения на Народното събрание, т.е. и там имаме една доста силна персона на председател.

В единия законопроект говорим за разследваща функция, а в другия за оперативно-издирвателна в правителствения, това са две различни неща, изтъкна Калин Славов:

Разследването, разбира се, е доста по-задълбочена дейност. Ако комисията има прекалено голям обхват, това означава тепърва създаването на голям капацитет, още повече използването на СРС , както е предвидено, нека не си го представяме само като подслушване - това са и външно наблюдение, и проникване в жилища, контролирани доставки и т.н., т.е. голям ресурс, голям капацитет, който тепърва трябва да бъде създаден.

"Прозрачност без граници" има изготвено становище по правителствения законопроект, който бе пуснат за обществено обсъждане, припомни Славов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени