Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет са жертвите на урагана "Ирма" на Карибите

| обновено на 07.09.17 в 10:36
Ураганът "Ирма"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът "Ирма" отне живота на девет души и нанесе огромни щети на карибските острови Барбуда и Сен Мартен. Очаква се бурята да достигне Доминиканската република по-късно днес.

Близо 90 процента от малкия карибски остров Барбуда са разрушени от урагана "Ирма", съобщи премиерът на малката двуостровна държава Антигуа и Барбуда Гастон Браун. Според него островът на практика вече е непригоден за живот. Ураганът е отнел живота на дете на Барбуда, каза още Браун за ситуацията на острова, на който живеят около 1 600 души.

Барбуда беше изложена на ветрове от около 225 мили в час. В резултат на това инфраструктурата, всички домове са на практика унищожени. До 90 процента от домовете са понесли щети. Много от тях са загубили покривите си. В много случаи домовете са напълно срутени, обясни Браун.

Местните власти съобщават и че 95 на сто от съседния остров Сен Мартен, също туристическа дестинация, са опустошени, като има осем загинали и 21 ранени. На Сен Мартен живеят 80 хиляди души.

Ураганът "Ирма" продължава да напредва към южния американския щат Флорида. Това е един от на-мощните урагани в региона от 100 години насам. Във Флорида вече са в пълен ход подготвителни мероприятия за ограничаване на щетите от очакваното бедствие. Започнаха и масови евакуации от най-уязвимите крайбрежни райони. Хората в 20-милионния щат масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост и това доведе до дефицит на много от тях. Пред бензиностанците се извиват големи опашки, което пък доведе и до недостиг на горива.

Губернаторът на Флорида Рик Скот настоя всички жители на щата да не подценяват урагана "Ирма".

Сериозно е и не можем да рискуваме. Това е животозастрашаващо. Това не е буря, която просто можете да изчакате да премине. Не мога да подчертая достатъчно - подгответе се. Бъдете наясно с плана за евакуацията ви. Вслушвайте се в представителите на местните власти. Тази буря има потенциала за унищожи нашия щат и трябва да възприемате ситуацията сериозно, каза Рик Скот.

Междувременно стана известно, че броят на жертвите от урагана "Харви" в Съединените щати е нараснал до 70.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени