Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кацаров: Най-добре ще бъде Фондът за лечение на деца да се закрие

д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Най-добре ще бъде Фондът за лечение на деца да се закрие и Здравната каса да поеме функциите му. Това каза в предаването „Нещо повече“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Здравната каса така или иначе има правомощията по закон и по европейския регламент да издава формуляри за лечение в чужбина, включително и за деца. Така или иначе тя издава тези формуляри, а не Фондът. По-добре да си поеме Касата функциите и да се сложи край на тази мъка.

За поредния уволнен директор на Фонда за лечение за деца Кацаров коментира:

Единственият проблем на Фонда е, че разпределя твърде много пари. След Здравната каса това е втората по големина разходна агенция на Министерството на здравеопазването. Разпределят се много пари, не е без значение кой ги разпределя. /.../ Въобще няма място за политика тук. Това е административен орган, който се състои от няколко души. С опитите да се аргументират смените, много често политиците изпадат в една нелепа ситуация. Обясняват нещо, което очевидно не е така. /…/ Може би е по-добре честно да се каже – ние искаме да знаем кой разпределя тези пари, искаме да има влияние върху това как се разпределят, затова си ги сменяме.

Нуждата от актуализация на бюджета на Здравната каса е налице, каза още д-р Кацаров. 

Още от началото на годината разчетите показваха, че ще има много сериозен недостиг на средства, от порядъка на 200-300 млн. Доколкото разбирам, намеренията на Министерството на финансите са да не се плати на европейските болници за лечението на български граждани, а другата част от недостига на средства да се прехвърли за следващата година – това са палиативни мерки, това не е генерално решаване на проблема. Здравната каса се нуждае от много сериозен ремонт – и на начина на структурата й на управление, и на начина на планиране и разходване на средствата, въобще там е много тежко положението.

Страната ни е забавила много от плащанията към европейски болници за лечението на български граждани, посочи д-р Кацаров и обясни:

За тази година са планирани в бюджета на Касата 60 млн. Доколкото знам от 2015-а година /до 2 години е възможно да се разсрочат плащанията/, падежът на тези плащания, на които е минал срокът за плащане, са някъде към 140 млн. А общите задължения са над 250 млн. към европейски болници.

Д-р Кацаров коментира, че при тях постъпват оплаквания, че европейски болници отказват да ги лекуват по правилата на ЕС и искат предварително да се заплати с уговорката, че когато Здравната каса им плати парите, те да ги възстановят на пациентите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!