Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната социална комисия ще изслуша единствения номиниран кандидат за управител на НОИ

| обновено на 13.09.17 в 09:26
Снимка: Ани Петрова, БНР
На открито заседание парламентарната социална комисия ще изслуша единствения номиниран кандидат за поста управител на Националния осигурителен институт. Управляващите издигнаха кандидатурата на настоящия заместник-министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Изслушването е част от новата процедура по избора, който Народното събрание започна, след като Бисер Петков напусна поста управител на НОИ, за да стане министър на труда и социалната политика.

Има поне три големи теми, които ще се изправят пред новия управител още на първия му работен ден. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър:

Една от тях е необходимостта от поява на т.нар. "осигурителен риск". Дългосрочната грижа е нов инструмент, нов осигурителен лист, който не е познат в България, но съществува вече в доста страни. Това е отговор на непрекъснатото увеличаване на средната възраст на всяка нация. С увеличаването на средната възраст се появява т.нар. "четвърта група от населението". Това са зависимите хора, които не могат да се грижат за себе си. Тогава изборът е или техните близки да започнат да се грижат за тях като жертва, или осигурителната система започва да им дава тази липсваща грижа, а именно не като пари, а като услуги, т.е. на всеки един такъв човек се предоставят много широк пакет услуги директно в неговия дом, така че той да си запази качеството на живот. Това е много голямо предизвикателство към България, като имаме предвид, че миналата година средната възраст у нас мина 43 години, а това ни прави третата най-възрастна нация в ЕС след Германия и Италия.

По отношение на инвалидните пенсии Иван Нейков смята, че акцентът трябва да бъде променен и усилията да бъдат насочени към това хората с увреждания да използват капацитета, който имат, за да се реализират, като използват и възможностите на новите технологии.

Цялото интервю с Иван Нейков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени