Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Борисов: Почит и признателност към всички, отстоявали правата на народа и работили за българската държавност

| обновено на 22.09.17 в 17:11
Снимка: БТА



Днес честваме Независимостта на България. Център на тържествата е Велико Търново, където преди 109 години е отхвърлена васалната зависимост от Османската империя. Празникът започна с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, където бяха благословени и бойните знамена на България. В крепостта „Царевец“ с военен ритуал беше издигнато националното знаме.

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който обявява васалното Княжество България за независимо царство. Този важен държавнически акт беше пресъздаден отново.

Великотърновци
тачат този празник, защото старопрестолният град е активен участник в събитията преди 109 години.

Родината се обича не защото е велика, а защото е своя. Нека да я обичаме истински и да й служим вярно.
 Това каза в словото си заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на честванията на годишнината:

Българската независимост не е нечие благоволение, тя не е дар от чужди сили, тя не е извоювана със султански ферман - тя е извоювана, благодарение на симбиозата между народа като суверен и неговите управници. И сега, когато заставаме пред вас, ние, политиците, трябва да бъдем изключително отговорни, да мислим, да бъдем заедно, защото само заедно можем да бъдем силни
, каза още Караянчева.

На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя прочете част от манифеста, с който е обявена независимостта на България:

Политически акт на съединените българи. Независимостта е първата стъпка на утвърждаване на страната като самостоятелна държава. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ! - така завършва манифестът, с който е оповестена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи започва съвременната история на българската независима държава.

В София стотици граждани се събраха на площад "Княз Александър Първи" за честването на Независимостта на България. Заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов каза:

Днес е една от най-големите победи на съвременната българска държавност. Независимостта наистина е била един голям успех и два пъти по-голям, защото е станала безкръвно, без конфликти, без напрежение - само с умела работа, с изпипване на дипломатическите маневри.

В момента активно се работи по възстановяването на паметника на Първи и Шести пехотен полк до НДК:

Очакваме около средата на октомври паметникът да е напълно реставриран и подготвен да заеме определеното му място, след което ще се направи една церемония от военно-патриотичните организации, с които сме в ежедневен диалог, коментира Чобанов.

По повод Деня на българската Независимост премиерът Бойко Борисов призова за почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор и са работили за техния културен и икономически напредък: 

Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света. Всичко това е плод на усилията и работата на много българи през годините. Нека не ги забравяме и да продължим достойно делото им.

Варненци отбелязаха Деня на независимостта с тържествена церемония, молебен за България и празнично хоро.  Под звуците на химна, изпълнен от представителния духов оркестър на военноморските сили, на площад "Независимост" в морската столица беше издигнато националното знаме. Молебен за България отслужи отец Димитър Стоев, протосингел на Варненската и Великопреславска митрополия. Актьорът Пламен Георгиев прочете манифеста за независимостта на България.

За да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, прогласявам съединената на шести септември 1885 година България за независимо българско царство.

Командирът на военноморските сили, контраадмирал Митко Петев коментира ролята на българската армия в отстояването на независимостта на държавата.

Варна винаги има нещо общо с независимостта, защото тя я извоюва, тя я защитава и нейн дълг е да бъде опора на независимостта на всяка една държава.

Празникът завърши с пъстро хоро на площада.

Кметът на Сливен Стефан Радев се обърна към дошлите  граждани на поклонението пред паметника на Седми конен полк „Орлето“ с думите:

30 години след възстановяването на българската държавност през 1878 година, България успя да се изравни с останалите държави и да заеме своето място в Европа.  Събития като Съединението и Деня на Независимостта са поддържали и поддържат българския дух и достойнство. Днес отдаваме  почит към делото на онези общественици, политици и поборници, на целия българския народ, които защитиха целостта и независимостта на България. Този акт би бил невъзможен без комитетите на Васил Левски, без четата на Хаджи Димитър, без подвига на българските опълченци, без акта на Съединението и защитата му в Сръбско-българската война.

Пред паметника „Орлето“ венци и цветя бяха поднесени от държавни, общински, политически и граждански организации. Празникът продължава тази в вечер в градската градина с откриването на двудневния Фестивал на войводите.

В Плевен кметът Гьорг Спартански подчерта, че и днес сме поставени в условия за търсим това, което ни обединява.
Това дължим всички ние със своя труд на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за тези реализации на националните цели, пред България има светъл път.
България продължава гордо да отстоява своите позиции като пълноправен член на ЕС и НАТО, подчерта областният управител Мирослав Петров в обръщението си по повод празника. Не случайно съединението прави силата е мотото на предстоящото догодина председателство на страната ни в съвета на ЕС. Така заветът на предтците ни продължава да звучи и днес, за да пребъде България. 

В Шумен празникът беше отбелязан с шествие и пресъздаване на историческите събития. Пред военния клуб и събраните шуменци, в облекла от онази епоха, членовете на клуб "Крум Страшний" показаха как в Шумен е обявена независимостта. Тогава кметът е прочел пред обществеността документа на княз Фердинанд: 

Да живее свободна и независима България, да живее българският народ. Фердинанд първи, цар на България.
В Ямбол Музеят на бойната слава се радва на голям интерес. Той работи до 17.00 часа, а богатата колекция може да бъде разгледана безплатно. Посетителите могат да видят уникалните танкове Майбах, оръдия и самолети, както и стотици документи и вещи на участвали във войните.
В Пазарджик беше открита паметна плоча на ротмистър Никола Чунчев. Поводът е навършването на 100 години от героичната смърт на малко известния български кавалерийски офицер, ветеран от войните за национално обединение, награден посмъртно с орден „За храброст". Инициативата на Стоян Тачев е реализирана с подкрепата на общината:
Това е един от малко познатите и до момента непризнати герои на Пазарджик. Той е бил на 28 години, ненавършени, когато е загинал. През целия си съзнателен живот е бил войник! Как загива? Настъпват срещу добре окопан противник на един хребет в Добруджа - при Кубадинската укрепена позиция, без да имат необходимите условия, без да имат ножове на пушките. Срещу тях вече настъпват и ги обграждат, когато той изважда сабята си и казва: "Нека тука да умрем за освобождението на България" и тръгва да ги повежда в атака и един куршум го уцелва в лицето и той умира. На този ден искам да напомня на подполковник Дрангов думите: "Бъди възторжен идеалист, смел до безумство, честен до самопожертване, влюбен в България до фанатизъм".
Кюстендилци отбелязаха Деня на независимостта с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Булаирци в центъра на града. Мнозина жители знаят, че при акта по обявяване на Независимостта има и участие на кюстендилци. Председател на НС по това време и пряк участник в събитията във Велико Търнава и в черквата "Свети 40 мъченици" е Христо Славейков -  син на П.Р. Слаавейков, установил се в Кюстендил, адвокатствал и починал години по-късно в града. Кметът на общината Петър Паунов заяви:
Благодарим на нашите предци за независимия дух, с който са ни дарили. Сега остава да се измъкнем от робството на злобата и завистта.
Видинчани дойдоха на централния площад "Бдинци", за да почетат делото на предците. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на трети бдински пехотен полк. Кметът Огнян Ценков заяви, че постигането на независимостта е кауза, която се печели благодарение на духовната енергия и интересите на целия народ.
Нека заявим признателността си към онези българи, по чиито дипломатически усилия и родолюбие живеем в свободна страна. Да живее свободна и независима България. Честит празник!
Народна музика огласи центъра на Габрово в празничния 22 септември. Местният духов оркестър поздрави жителите и гостите на града. 
Хората във Враца обаче изразиха и лек скептицизъм: Мисля, че не сме независими. Зависими сме от прекалено много неща. /.../ Разочарована съм, защото един ако иска да направи нещо хубаво и да е приятно на всички, другите не го приемат така. В хората виждам някаква злоба – не гледа да подобри, а гледа да руши, казаха граждани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна