Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Димов: Сред кюрдския референдум се очертават два фронта

Кюрди празнуват участието си в референдума за независимост
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Георги Димов, който е бивш генерален консул в Турция, коментира в ефира на предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" реакциите на югоизточната ни съседка след проведения вчера спорен референдум в Иракски Кюрдистан, на който 90 на сто от кюрдите гласуваха "за" независимост, и информациите, че турски и иракски сили са започнали съвместни военни учения на границата между двете страни. Димов отбеляза, че днес от страна  турския президент са дошли ясни сигнали:

Всъщност турският президент Реджеп Ердоган днес направи два много ясни анонса -  първият е предупреждението за възможна етническа и сектантска война след референдума и второто е определянето на борбата срещу независимостта на Иракски Кюрдистан като въпрос на оцеляване за Турция.


По отношение на "хирургическите" военни операции, които премиерът на Турция Йълдъръм обяви, че ще предприемат заради референдума, Димов коментира:


Тези "хирургически" или "точкови" операции Турция и без това и досега си ги извършваше и продължава да ги извършва  - даже и днес също имаше поредната такава "хирургическа" операция с бомбардировка на турските ВВС в планински райони в Северен Ирак срещу ПКК.


За съвместното учение на Турция и Ирак, анализаторът отбеляза, че то е много важно и показателно, като очерта и основните линии на противопоставяне по казуса "за или против" независим Кюрдистан:


Всъщност това учение започна преди десетина дни точно в отговор на референдума от турската армия, а пък снощи в района на учението - точно срещу основния ГКПП на турско-иракската граница, всъщност пристигнаха 30 военнослужещи от Ирак и то стана  съвместно учение. И всъщност е много показателно - както това учение, така и случващото се в района, все по-откровено и открито се очертават два различни фронта. В първия фронт заедно с Турция се нареди и Иран, днес също и Русия с изявленията на говорителя на Путин Дмитрий Песков, че са против референдума, също така, естествено, и Багдад - с това учение, и също така и Дамаск. Тоест една тройна коалиция Турция-Иран-Русия, към която се присъединиха Дамаск и Багдад.  Това е развитието и всъщност след два дни на 28-и септември в Анкара ще пристигне руският президент Путин, а на 4 октомври Ердоган отива в Техеран. Ето това е единият фронт, а другия фронт -  това е Запада като цяло, най-общо казано, включително САЩ с водената от тях глобална коалиция и самите кюрди като такива  - първо те имат своето незаобиколимо присъствие и в четирите държави в региона  - в Турция, Ирак, Сирия и Иран, а пък позицията на Запада, разбира се, беше за отлагане на референдума, и то по чисто практически съображения  - главно самата борба срещу ДАЕШ, за да не се разконцентрира вниманието и усилията, но това не означава отричане на правото на кюрдите за самоопределение. И също така нека да кажем, че в този лагер е и Израел, който твърдо и открито подкрепя референдума.


Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна