Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган обсъждат Сирия, Иракски Кюрдистан и военните сделки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският държавен глава Владимир Путин пристига днес на работно посещение в Турция. В рамките на визитата ще се срещне с турския си колега Реджеб Ердоган. Двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия и развитието на процеса от Астана с участието на Иран, Русия и Турция. На 15 септември трите страни-гаранти се споразумяха в казахстанската столица за границите на т. нар. „зони за деескалация“ в Сирия. Миналата седмица президентът Ердоган обяви, че в рамките на постигнатата договореност Турция ще изпрати военни наблюдатели в сирийския град Идлиб.

Друга ключова тема в разговорите ще бъде проведеният в понеделник референдум за независимост на Кюрдския автономен район в Северен Ирак, срещу който Турция реагира много остро.

Освен регионалните теми, се очаква да бъдат засегнати и двустранни въпроси, особено в сферата на военно-техническото сътрудничество. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че никоя страна няма право да критикува Москва и Анкара заради сделката за противовъздушните системи С-400, тъй като тя е в съответствие с международното право и не е насочена срещу никоя трета държава. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна