Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид измама дебне в интернет

Измамници предлагат финансово посредничество в интернет

Снимка: БГНЕС

За нов вид измама алармират експерти и полицаи. Става въпрос за обаждания по телефона, чрез които уж от името на компания, базирана в Лондон, се искат определени парични суми.  Любезните служители на фирмата обясняват на хората как могат да управляват средствата им и как могат да ги вложат под формата на акции в големи концерни и това да им осигури огромна печалба. Информация пък можела да се намери в специален интернет сайт на компанията. 


Каква е истината - обаждането не идва от Великобритания, а от Русия или България, а  целта е измамниците да се сдобият с пари или лични данни по лесен начин. Подобни случаи има регистрирани и в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност". Телефонът, оставен за контакт, минава през интернет и обратната връзка с него е невъзможна, обясни пред "Хоризонт" Явор Колев, който е началник на сектора за борба с киберпрестъпността в дирекцията:

В ГДБОП се работи по случаи, които са свързани с български компании, които търгуват, да кажем най-грубо, с бинарни опции. Те ангажират чуждестранни граждани и жалбите са от чужди граждани, като бинарните опции са прогнозиране за определен период от време на даден актив. Самият клиент не може да има информация за това какво се е случило и разчита на фирмата каква информация ще му предостави -  и те изготвят фалшиви доклади и съответно присвояват парите, с които са участвали клиентите им.

В България обаче търговията с бинарни опции не подлежи на регулация.  Това са български компании които си изготвят такива сайтове, на които съответните жертви и се хващат на въдицата и биват и измамени, допълни Явор Колев и посочи, че често сумите, присвоени от измамниците са огромни:

И зависи с каква сума участват. Разбира се, тук се разчита и на социалния инженеринг, на това, че колкото по-голяма е сумата, толкова по-голяма е печалбата и се обещават огромни печалби, след което, разбира се, средствата, които се инвестират са по-големи и се се касае за стотици хиляди евро.

Експертите съветват при подобни обаждания хората да не се доверяват и в никакъв случай да не дават личните си данни на измамниците. Повече по темата ще научите, ако чуете звуковия файл с разработката на криминалния репортер на БНР Николай Христов. 


Европейският парламент също се занимава в последните дни с казуса за неприкосновеността на личните данни и съобщения в Интернет и одобри становището на българския депутат Ева Майдел за това. Тя постигна компромис между твърде рестриктивното предложение потребителите да дават съгласието си при всяко оставяне на данни в интернет и безконтролния достъп до тях.  Балансираната позиция защитава потребителите, като в същото време не потиска развитието на малкия и среден бизнес онлайн. Повече за становището чуйте лично от Ева Майдел  - от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени