Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На четиринадесето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, като банката изрази балансирани притеснения по отношение на високите нива на задължения на домакинствата и слабият растеж на заплатите на фона на сигнали за по-силен трудов пазар.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационните цели след определено време, се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание.

Растежът на заплатите остава нисък, като това вероятно ще продължи за още известно време, въпреки че по-силните условия на трудовия пазар би трябвало след време да допринесат за известен увеличаване на заплащането, отбеляза президентът на банката Филип Поу.

RBA повтори, че ниските лихвени ставки продължават да оказват подкрепа на австралийската икономика. Банката очаква инфлацията да нараства постепенно с оглед на засилващата се икономика. Според нея нивото на безработица ще намалява само сдържано в рамките на следващите няколко години.

Филип Лоу отново предупреди, че неотдавнашното поскъпване на австралийския долар към двугодишни върхове може да ограничи както икономическото възстановяване, така и надеждите за по-висока инфлация в средносрочен план. По-високите нива на валутна обмяна се очаква да допринесат за по-сдържан ценови натиск, като те също така могат да натежат върху перспективите пред производството и заетостта. Поскъпването на австралийския долар може да да доведе до по-бавно подобряване на икономическата активност и на инфлацията, отколкото се очаква понастоящем, допълни той.

Изявлението на RBA след края на днешното заседание беше изтълкувано от участниците на финансовите пазари като знак, че е малко вероятно банката да се присъедини в скоро време към пролихвения тон на останалите водещи централни банки (Фед, ЕЦБ и АЦБ) въпреки солидния подем на трудовия пазар през последните месеци.

Австралийският долар реагира негативно, понижавайки се към ново триседмично дъно от 0,7785 щатски долара преди да опита известна стабилизация малко над 0,7800 нивото. В същото време еврото опитва отскок от сутрешно 5-дневно дъно около 1,4971 "австралиеца" към 1,5000 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени