Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще произнесе реч в края на годишния конгрес на нейната Консервативна партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания днес е заключителният ден на годишната конференция на Консервативната партия с очаквана реч на лидера на партията и премиер на страната Тереза Мей. С вчерашната си реч външният министър Борис Джонсън внесе успокоение в редиците на торите със заявената от него лоялност към премиера, но по-късно в кулоарите той направи непремерено политическо изказване, което доведе отново до призиви да бъде уволнен.

Борис Джонсън заяви, че либийският град Сирт може да стане новият Дубай. В стремежа си да изтъкне нуждата от оптимизъм в Либия той каза, че има група британски бизнесмени, които искат да инвестират в Сирт, като единственото нещо, което трябва да се направи, е да се разчистят труповете. Неуместната шега на външния министър със Сирт и Либия, които трудно се възстановяват след кръвопролитната гражданска война, породи вълна от негодувание, особено сред опозицията. Лейбъристите нарекоха Джонсън коравосърдечен и жесток дълбок невежа и призоваха да бъде уволнен. В подобен дух се изказаха и либералдемократите, които поискаха от Тереза Мей да сложи ред в кабинета си и да го уволни.

Изявлението на Борис Джонсън дойде само часове след като с бойката си реч на форума той заяви лоялност към премиера и внесе успокоение в редиците на делегатите, разтревожени от разногласията в кабинета около Брекзит. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени