Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възход и падение на Третия райх" на Уилям Шайрър излиза на български в два тома

Хитлер
Снимка: архив
Знаменитата книга "Възход и падение на Третия райх" на Уилям Шайрър (или Уилям Ширър) вече е преведена и на български. Книгата, която осветлява огромен масив от архиви на германското правителство и всички негови разклонения  - различните министерства, включително архивите на Националсоциалистическата партия, на тайната полиция, както и личния дневник на Гьобелс, разкривайки отвътре институционалните механизми на нацистката машина, представи в ефира на "Хоризонт" издателят Любомир Козарев.  Той отбеляза, че най-поразителното в труда на Уилям Шайрър е, че е писан от първо лице:

За мен най-поразителното беше да прочета, че през май 1945-а година Трета американска армия пленява -  точно преди да бъдат унищожени, секретни архиви, които са 485 тома.

Между другото, интересно е да кажем, че архивът на военния флот е пленен в замъка Тамбах, близо до Кобург и той съдържа всички корабни дневници, разменени радиограми и така нататък, от 1868-а до 1945-а година.

Действително Шайрър е абсолютно прав като казва, че никога в ръцете на историк не е попадало такова необятно съкровище.  Защото, дори когато империя е рухвала, както да кажем Русия и Германия през 1918 година (и преди това Русия), тези архиви са оставали в ръцете на съответното правителство и на бял свят са били публикувани документи, които са обслужвали интересите на управляващите, но никога практически целият архив на германското правителство не е попадал в чужди ръце. Интересното е, че 10 години те се съхраняват в една военноморска база и по настояване на Американското историческо дружество през 1955 година екип от учени е допуснат  - те работят години наред, тъй като в крайна сметка архивите са върнати на Германия, а Уилям Шайрър е един от хората, които са работили по тези архиви.

Интересно е да се отбележи, че самият Шайрър от 1934-та до 1942-ра година е бил кореспондент на американски вестници в Германия, той лично е познавал Хитлер, присъствал е на много от знаковите речи и конгреси -  той е бил свидетел от първо лице.

Така че за мен това беше най-поразителното - никога не съм знаел, че архивите на германското правителство всъщност са били в ръцете на американците.


СнимкаБългарското издание ще бъде в два тома, каза още Козарев, допълвайки: Нека да отбележа, че книгата излиза през 1961-ва година и в момента в Съединените щати се продава сто и първото американско издание, тя е преведена на десетки езици, в милионни тиражи. Ако трябва да се избере едно изследване, което проследява в детайли издигането на Хитлер до властта и какво се случва след това -  това е именно изследването на Уилям Шайрър.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!