Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Рохани и Реджеп Ердоган разкритикуваха референдума за независимост на Кюрдистан

Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган разкритикуваха референдума за независимост на Иракски Кюрдистан. След срещата между двамата в Техеран Рохани каза, че двете страни ще работят заедно, за да се противопоставят на разпадането на Ирак и за намаляване на напрежението в региона.

Иранският държавен глава Хасан Рохани заяви, че Иран и Турция ще работят заедно срещу териториалния разпад на Ирак и Сирия. Рохани подчерта стремежа на Иран и Турция към мир и стабилност в региона и определи проведения в Иракски Кюрдистан референдум като сектантски заговор на чужди държави. По думите му, двете страни не приемат етническия и религиозен сепаратизъм. Той допълни, че важна цел за Анкара и Техеран е борбата с тероризма, независимо той под какво име е – "Ислямска държава", "Ал Нусра" или ПКК.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши със сериозни мерки от страна на Турция и призова кюрдското регионално ръководство да се откаже от грешния си ход, тъй като никой друг в света, освен Израел, не го подкрепя. Турският лидер за пореден път нарече референдума за независимост нелегитимен и подчерта, че той е неприемлив за Турция.

Държавните глави акцентираха върху стремежа за засилване на двустранната търговия. Турция ще увеличи вноса си на природен газ от Иран. Бяха очертани различни мерки за насърчаване на стокооборота с цел той от сегашните 10 да достигне до 30 млрд. долара годишно, за сътрудничеството в енергийната и банковата сфера, инвестициите и туризма. Рухани и Ердоган обявиха, че търговията между двете страни ще се извършва в национални валути

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени