Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертният екологичен съвет към МОСВ одобри Източния вариант за изграждането на АМ "Струма"

Снимка: БГНЕС

Трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде реализирано по така наречения "полуизточен" вариант, който използва сега съществуващия път Е-79 в посока Кулата и изграждане на ново трасе в посока София на изток от дефилето. Това реши на заседанието си Висшият екологичен експертен съвет към МОСВ.  

Докладите по ОВОС и Оценката за съвместимост преминаха през последното препятствие. Членовете на Висшия екологичен експертен съвет са взели предвид всички становища, позиции и възражения от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти, изготвили докладите. В заседанието са участвали и представители на неправителствени организации. Решението – ВЕЕС одобрява: Източен вариант Г 10.50 на лот 3.2 на АМ "Струма" в отсечката Симитли – Кресна, като са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда и защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Председателят на АПИ Дончо Атанасов е категоричен, че компромис с природата не е направен:

Законът по ОВОС е доста рестриктивен в тези неща, защото там са защитени територии. 

Проектът е много добре структуриран. Има шест пътни възли! Има връзки до всички общински пътища. Рехабилитираме ги, ще ги поддържаме през сезоните, особено през зимата, така че алтернативни трасета ще има.

В 14-дневен срок министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да потвърди или не решението на ВЕЕС. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!