Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарил Кейгъл: Карикатурите са по-силни от думите

Дарил Кейгъл
Снимка: bg.usembassy.gov

Дарил Кейгъл е сред най-забележителните американски съвременни карикатуристи. Работил е за „Мъпетите“ в продължение на 15 години, като илюстрира редица книги, списания и други продукти. Творбите му са в стотици американски медии, като Slate.com, msnbc.com и NBCnews.com.

През 2001 година Кейгъл основава нова асоциация от карикатуристи – Cagle Cartoons, Inc., която разпространява както негови работи, така и на седемдесет други негови колеги до възможно най-голям брой издания. Дарил Кейгъл е бивш президент на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите.

Той описва работата на карикатуриста като непрестанна битка с редакторите, които определено предпочитат по-леки и несериозни теми, счита, че нито един политик по света не обича да бъде герой на острото око на карикатуриста и разказва за доста стряскащи случаи на съдени и дори затваряни негови колеги. Според Дарил Кейгъл отношението към карикатуристите е барометър за нивото на свобода в обществото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна