Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанският парламент прие, че в страната има българско малцинство

Снимка: БГНЕС

Преди минути със 102 гласа за, 10 против и 1 въздържал се парламентът в Тирана да прие закона за защита на националните малцинства в Албания, в чийто окончателен вариант бе включена и българската общност. Против гласуваха депутатите от Социалистическо движение за интеграция.

Тази сутрин по време на обсъждането проектозаконът срещна отпор само от опозиционното Социалистическо движение за интеграция. Председателят на парламентарната им група Петрит Васили призова законът да не бъде гласуван днес, а да се преработи. Според него в настоящия му вид той противоречи на конституцията, на националните интереси и дори на рамковата конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства.

Външният министър Дитмир Бушати подкрепи текста на проектозакона, изразявайки учудване, че той е критикуван от тези, които преди това са го подкрепили.

Министър-председателят Еди Рама подкрепи проектозакона, заявявайки, че той зачита малцинствата.

Гласуването на проектозакона продължи от сутринта до късно вечерта, поради многочасови разгорещени дебати и взаимни обвинения между представители на мнозинството и опозицията, провокирани от другата тема в дневния ред на парламента, свързана с избирателната реформа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна