Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 са жертвите на двата бомбени атентата в столицата на Сомалия

| обновено на 15.10.17 в 15:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от самоубийствения атентат с камион бомба в сомалийската столица Могадишу достигна 189 души. Над 200 са пострадалите, информира АФП. От местната полиция обаче, дават друга статистика - 137 загинали и 300 ранени, но не изключват тези числа да се изменят, тъй като голяма част от пострадалите са с много тежки изгаряния.

В събота градът беше арена на две нападения - атентатор самоубиец взриви камион с експлозиви на оживено кръстовище, въпреки че беше обстрелван от силите за сигурност, а малко в района на първата експлозия друг атентатор взривил колата си, но успя да отнеме само собствения си живот. Повечето жертви са цивилни граждани.

Според очевидци при взрива са унищожени десетки обществени автобуси и около 100 леки коли. Сгради на стотици метри разстояние са повредени, с избити врати и прозорци.
Общо 72 са пострадалите, приети в нашата болница, като 25 от тях са в много тежко състояние. Имаме пациенти, които заради взрива са загубили крайници, а други са обгорени до неузнаваемост. Никога не сме виждали нещо подобно и то с толкова много жертви, посочи Мохамед Юсуф Хасан - директор на  болницата в Медина, в която са настанени много от пострадалите при експлозията.

Пред репортери кметът на града Саабид Абди, който посети мястото на експлозията, помоли за повече булдозери, които да вадят жертви изпод развалините. Министърът на информацията Абдирахман Ярисоу по радиото осъди "ужасяващата атака на терористите", като обвини екстремистката групировка "Аш Шабаб". Мишената остава неясна, макар че хотел в съседство е популярен сред сомалийците, завърнали се от чужбина, и често е посещаван от държавни служители и журналисти. 
Все още никой не е поел отговорност за нападенията, вероятно дело на ислямистката групировка, коментират от агенцията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна