Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: В съдържателно отношение КСНС е абсолютно безпредметен за борбата с корупцията

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

След втория опит за разговори за корупцията в рамките на КСНС при президента няма да има нито развръзка, нито завръзка. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" политологът и преподавател в СУ Стойчо Стойчев:

Може би единственият резултат от този Консултативен съвет ще бъде да се излезе с някакъв вид декларация, че няма конфликт между институциите и че всички се обичат, за да се замаже до някаква степен скандалът от предишната седмица. В съдържателно отношение за борбата с корупцията Консултативният съвет е абсолютно безпредметен. На него просто на декларативно ниво се казва, че борбата с корупцията е приоритет, от което нищо не следва. Заради това аз не очаквам абсолютно нищо смислено да се пръкне от този Консултативен съвет.

На пръв поглед през последните 25 години всички партии са срещу корупцията, но реално се отчита, че нивата на корупция не само не остават същите, но в някаква степен се и задълбочават, което означава, че отново има консенсус и той е непубличен между политическите партии, добави още Стойчев:

На декларативно ниво политиците говорят срещу корупцията, а всъщност се съгласяват с нея. Търсеният ефект на това публично безсъдържателно говорене за борбата с корупцията е да се притъпи обществената нетърпимост по тази тема. Все повече нараства апатията на българските граждани по отношение на проблема с корупцията, защото той се изтърка, не спря да се върти в телевизионни студиа, радиопрограми, политически изявления и т.н. В крайна сметка се вижда, че няма резултат, което води до тази апатия, която намалява обществения натиск на управляващите да предприемат някакви реални мерки, което е и всъщност крайната цел на политическия елит.

Цялото интервю със Стойчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна