Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционният законопроект на правителството е приет на първо четене, този на БСП – отхвърлен

| обновено на 25.10.17 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене антикорупционния законопроект на правителството и отхвърли този на БСП. В законопроекта на Министерския съвет се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят 4 сегасъществуващи звена. Предлага се 5-членният състав на комисията да се назначава от Народното събрание. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира

Искате борба с корупцията само на книга. Когато стане въпрос за реална такава, бягате от тази борба. Вашият законопроект не е борба с корупцията, а прикриване на корупцията.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че в демократичните общества се приемат законите, предложени от мнозинствата:

Парламентарното мнозинство е това, което приема законите в българския парламент. Ние се придържаме към демократичните правила. Ние сме с протегната ръка да чуем и вашите допълнителни предложения, които може да направите между първо и второ четене. Те ще бъдат взети предвид.

При обсъждането на двата законопроекта министърът на правосъдието Цецка Цачева каза, че проектът на управляващите цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията.

Комисията е колективен орган. Функциите се свеждат до приемане и проверка на декларации, проверка по постъпили сигнали - от граждани и  чрез медии, осъществяване на проверки за имуществено състояние, производство по отнемане на незаконно придобито имущество.

Постигане на ефективност на антикорупционния закон е цел и на проекта на социалистите, обясни заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

Натоварваме директора на тази служба с цялостното ръководство на службата по всичките й дейности. За да се гарантира неговата независимост и самостоятелност, предлагаме той да се назначава с указ на президента.

Филип Попов от БСП разкритикува законопроекта на управляващите и коментира, че именно правителството е отговорно за създаване на условията за корупция:

Ние ще си изберем органа, който да ни контролира, но не и да ни преследва, а само да събира и анализира. Резултатите от тази работа мога да обобщя с аферата "Тефтерчето Златанов", но предвид мащабите на планувания нов орган, "тефтерчето ще порасне тихо и полека, за няколко деня" на мащабите на "Под игото".

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов репликира:

Категорично не съм съгласен. БСП ни развява как корупцията е само в Министерски съвет. Корупцията е навсякъде. Ние опитваме да стъпим на нещо, което съществува, което е доказало, че работи, затова залагаме като основа да бъде Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

И в двата законопроекта се предлагаше създаването на орган за проверка на антикорупцията. БСП настояваха председателят на структурата да се назначава от президента, докато ГЕРБ считаха, че назначаването трябва да става от парламента. Продължилите няколкоседмични обсъждания не успяха да излъчат компромисен вариант, затова и само проектът на ГЕРБ беше подкрепен от ресорната комисия. Текстовете на мнозинството предвиждат още "събиране" на Комисията за борба с конфликта на интереси, БОРКОР, отдели на Сметната палата, ДАНС.

Тази седмица депутатите ще обсъдят и доклада на временната комисия, създадена след сигнал за радиоактивно замърсяване на питейни води.

На първо четене ще бъдат обсъдени законопроектът за храните, промените в Закона за електронните съобщения и на Закона за движението по пътищата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!