Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души загинаха при наводнението в Бургаска област тази нощ

Седем каскадни микроязовира в област Бургас – със скъсани стени (видео)

Министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Нено Димов ще посетят засегнатите места

| обновено на 25.10.17 в 16:55
Снимка: Радио Бургас

Трима души – възрастен мъж и две жени, загинаха при наводнението в Бургаска област тази нощ. Те са били възрастни и трудно подвижни хора. По случаите се води разследване. Прокуратурата в Бургас е образувала досъдебни производства, а експерти извършват огледи в трите села, където бяха открити телата - Полски извор, Ливада и Равнец.  Възрастна жена от бургаското село Черни връх остава в неизвестност след наводнението в района.

Засегнати са 8 села, както и южните квартали на Бургас. Община Камено е в бедствено положение, а в петък там е обявен ден на траур. В община Бургас е обявено частично бедствено положение.

Седем каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени, показва проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Четири от водоемите са на територията на община Бургас, 2 са в община Камено и 1 в Айтос. Язовирите не са включени в списъка на потенциално опасните и според специалистите не могат да създадат приливна вълна. Съоръженията са едно под друго и късането на една стена води до преливането на следващия, обясни Милуш Кумчев, представител на държавната агенция, която отговаря за контрола на язовирите:

Всички язовири са с обем под 50 000 кубика, което означава, че не могат да създадат голяма приливна вълна и никога не са били включвани в списъка на така наречените "потенциално опасни язовири".

На собствениците са съставени актове и предписания, обясни Кумчев.

Премиерът Бойко Борисов увери, че се предприемат всички мерки за овладяване на ситуацията. Тежки машини на АПИ пътуват към най-засегнатите райони. Борисов е разпоредил на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове. Те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието. Около 17.00 часа министрите ще бъдат в района на свлачището на магистрала „Тракия”, за да инспектират работата на поддържащата фирма, която се е заела с разчистването на свляклата се земна маса.

Според областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, състоянието на двата големи язовира – "Ясна поляна" и "Ново Паничарево" е добро и няма опасност от преливане. 

Най-много поражения обилните дъждове създадоха в община Камено, където е обявено и бедствено положение, допълни Чолаков:

Имаме разрушени пътища, имаме разрушени къщи, много наводнени дворове, повредено имущество и конкретно в селата Черни връх, Полски извор, Ливада и Тръстиково.

64 пожарникари участват в спасителните действия, съобщи МВР. Осем язовира се проверяват за скъсани язовирни стени. По неофициална информация 90 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд от 2.00 до 4.00 часа през нощта.

Кметът на село Трояново Андон Николов потвърди информацията за скъсана стена на местния язовир.

Има един скъсан язовир, който е под Трояново, долу. Той не засяга Трояново, но има много вода – 170  литра вода има паднала горе-долу. Тази вода идва от гората, от горския масив, горе по склоновете. Има наводнени около 12 къщи.

Всички жители на село Тръстиково, община Камено, са евакуирани. Там има скъсана дига на река Русокастренска.

Най-тежка е ситуацията в три села – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Ливада и Равнец, каза областният управител Вълчо Чолаков:

Имаме три жертви, за съжаление, две в Полски извор и една в Равнец. Към настоящия момент нямаме информация за самоличността. На много места пътната настилка е повредена. Има автомобили, които са били отнесени от водната стихия, но за хората вътре получихме информация, че са спасени, евакуирани са. Всички язовири проверяваме – язовирите около Трояново – частни и други, тези, които са над Равнец, каскадния язовир…

В 2.00 часа вода е заляла къщи и дворове, както в Равнец, така и в Полски извор, разказаха жители на двете села:

Още от 2.00 часа започна наводнението. Възможно е да е имало и приливна вълна, ако наистина се окаже, че има скъсана дига на Трояновския язовир. Толкова много вода досега аз поне не знам да се е изливала така наведнъж. От 2.30 часа сме на крак, без ток, в страх… Нещо се е скъсало, някакъв язовир. Приижда отнякъде вода по нивите и не можем да разберем откъде е.

Пътят Бургас – Средец е затворен заради разрушен мост. В община Камено има разрушени пътни настилки. Достъпът до много от населените места е затруднен. В трите най-пострадали селища водата е започнала да се оттича, каза още областният управител Вълчо Чолаков.

Затворен е пътят за село Извор поради преливане на реката, както и пътят от Долно Езерово към село Братово. Непроходим е и пътият между селата Извор и Зидарово в община Созопол.

Река Велека продължава да прелива в село Кости, наводнен е площадът на селото.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна