Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален форум „Библиотеките днес 2017: Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030“

БНР Новини
Президентът Румен Радев говори пред Националния форум с международно участие „Обществените библиотеки в изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие 2030”
Снимка: БГНЕС
Вече втори ден София е домакин на Националния форум с международно участие „Библиотеките днес 2017“. Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“ и работи по темата: Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие на местните общности и подобряването на качеството на живот. В събитието участват представители на библиотечната общност от цяла България и експерти от Европа, Африка и Северна Америка. Сред гостите са Дарън Хорнер – старши директор на програмата „Глобални библиотеки“ във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и Джон Цебе – президентът на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AFLIA), както и специалисти от Финландия и Румъния.

Националният форум „Библиотеките днес 2017“ е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. По време на откриването държавният глава Румен Радев припомни, че книгите и книжовността са стратегически ресурс на цялата нация. И подчерта, че може би най-голямото предизвикателство пред обществото днес е как да превърнем информацията в знание.

Минути преди Дарън Хорнер – старши ръководителят в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ да разкаже за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, но с голям принос за подобряване живота на хората в местните общности, зам.-министър Амелия Гешева му връчи престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики”, с което фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отличена за най-голямата инвестиция в българските обществени библиотеки през последните 25 години.

В Африка е престижно да те срещнат в библиотеката… – сподели пък в лекцията си на първото пленарно заседание вчера Джон Цебе – президентът на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA).
Първият ден от Форума „Библиотеките днес 2017“ завърши с тържествено връчване на първите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“. Поздравяваме колегите от Българската национална телевизия за приза в категория „Медия с национално покритие“!

След сесиите днес, посветени на партньорствата и работата с доброволци и дарители, новите услуги и технологии в библиотеките, споделяне на добрите практики от страната и света и управлението на проекти – Форумът продължава и в утрешния ден.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна