Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христиан Митев: Обединените патриоти предлагаме целият антикорупционен орган да бъде избиран от НС

Снимка: БГНЕС

И Обединените патриоти, и ДПС предлагат намаляване на мандата на антикорупционния орган преди гледането на законопроекта за създаването му на второ четене. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" заместник-председателят на правната комисия в НС и депутат от Обединените патриоти Христиан Митев и обясни:

Внесли сме предложения за промени в няколко посоки. На първо място, ние смятаме, че целият орган, не само председателят, трябва да бъде избиран от Народното събрание, тъй като приемаме подхода, че в България, като република с парламентарно управление, върховният орган на законодателната власт ще участва в конструирането на този орган.  
Предлагаме увеличаване броят на членовете на комисията от 5 на 9. В момента Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси са с по пет члена. Как двойно повече работа да се върши от два пъти по малко хора? Затова смятаме, че е необходимо да бъде увеличен съставът на този орган.

Митев обясни, че до края на годината има достатъчно пленарно време, за да бъде одобрен антикорупционният закон.
Има желание от страна на народните представители да бъде приет този законопроект. Разбира се,  трябва да видим днес как ще протекат дебатите в правната комисия. По отношение на финансирането – да има осигурено финансиране, тъй като всички тези органи, които ще станат част от антикорупционния орган, имат бюджет, който вече е гласуван от Народното събрание. По-скоро ще има един преходен, чисто организационен период, в който трябва да бъдат издадени допълнителни поднормативни актове, обясни Митев, който очаква този период да бъде около 3 месеца, преди да заработят институциите.

Интервюто на Силвия Великова с Христиан Митев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна