Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма за приобщаващо образование връща успешно учениците в класните стаи

На среща с ученици във Видинската математическа, Снимка: Ваня Минева
Снимка: Ваня Минева

Предстои провеждането на Петата годишна конференция за приобщаващо образование, която ще бъде насочена към партньорите на училището в общността. Искаме да кажем на училищата, че те не са сами, каза Цветан Кадиев от Центъра за приобщаващо образование в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Целта на тези партньорства е да се повиши мотивацията на децата да учат, коментира той и обясни: Според едно изследване от НСИ излиза, че около 10% от отпадащите деца в основен курс, нямат желание да ходят на училище, не виждат никакъв смисъл. Това са около 1700 деца всяка година.

Добрите примери за повишаване на мотивацията ще бъдат дадени със СОУ „Георги Бенковски“ в Тетевен и СОУ „Христо Смирненски“ в Брезово, където вече се работи по програма на Центъра за приобщаващо образование: Там учителите водят децата при различни професионалисти, свързани с тяхното образование. След това учителят им показва връзката между училището и живота. Резултатите показват, че само за една година прилагане на тази програма, 70% от децата споделят, че училището е станало по-интересно. Неизвинените отсъствия са намалели с 20%. Ние сме се фокусирали върху децата от 6 клас, 12-годишни, тъй като считаме, че тази възраст е много критична. Всъщност там се губи интересът.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна