Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изрази отново твърдо несъгласие с признаването на Йерусалим за столица на Израел

Снимка: БГНЕС

ЕС изрази отново твърдото си несъгласие с признаването на Йерусалим за столица на Израел. Това е заявила Федерика Могерини - върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, в разговор със специалния съветник на американския президент по Близкия Изток. Могерини посочи: 

Никой не може да си позволи допълнителна дестабилизация, особено тези , които живеят в Региона. Йордания определено е в този регион, а Европа - много близо до него. Категорично трябва да се избягва допълнително насилие и хаос. Те не са в ничий интерес. Вчера разговарях и със специалния съветник на президента Тръмп Джаред Кушнер, пред когото подчертах позицията на ЕС, а именно - несъгласието с  взетото от американската администрация решение.
Могерини каза това на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафад в Брюксел. От своя страна, Сафад определи решението на президента Тръмп като „много опасно“:
Според Йордания, това решение нарушава международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН като предизвиква гняв сред арабския и мюсюлманския свят. Йерусалим е много чувствителна тема за мюсюлманите и християните в целия Близък Изток. По тази причина, ние отхвърляме това решение.
Междувременно терористичната мрежа "Ал Кайда" призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на Тръмп да признае Йерусалим за израелска столица.  В изявление, разпространено от своята медия "Ас Сахаб", Ал Кайда призовава към свещена война и определи Америка като съвременен "фараон", който потиска мюсюлманите.
Масови демонстрации са свикани днес в целия Близък изток заради решението на Доналд Тръмп за признае Йерусалим за израелска столица. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени