Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка остави без промяна негативните си лихвени ставки

Швейцарска централна банка

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

В същото време банката все още остава в готовност да се намеси на валутните пазари, ако швейцарският франка се засили прекалено. "Продължава да отслабва надценеността на франка, но неговата стойност е все още висока. Обезценяването на швейцарския франк отразява факта, че към настоящия момент няма голям инвеститорски интерес към него като "валута-убежище", посочва ШЦБ.

Централната банка обаче смята, че това развитие е все още нетрайно и нестабилно. Ето защо ШЦБ заяви, че е от съществено значение запазване на отрицателният лихвен процент и готовността за намеса на валутния пазар. "Тези мерки поддържат ниска атрактивността на инвестициите в швейцарски франкове и по този начин облекчават натиска върху местната валута. Евентуалното възобновяване на поскъпването на фрака продължава да представлява заплаха за цените и за икономическото развитие", подчерта централната банка.

Банката направи известна възходяща ревизия на прогнозите си за инфлацията в Швейцария, като вече очаква индексът на потребителските цени (CPI) да се повиши през настоящата година с 0,5% вместо с 0,4%. За 2018-а година се очаква инфлация от 0,7% (спрямо предишна прогноза за инфлация от 0,4%), преди тя да се ускори до 1,1% през 2019-а година (без промяна спрямо предходната оценка).

ШЦБ посочи, че възстановяването на швейцарската икономика изглежда ще продължи и през следващите месеци, като прогнозира растеж на БВП от около 2% през 2018-а година в сравнение с икономическа експанзия от 1% през настоящата година.

Управителят на Швейцарската централна банка Томас Йордан подчерта, че е "прекалено рано да се говори за нормализация на паричната и лихвена политика". Той също така отбеляза, че банката няма намерение да намали своя огромен финансов баланс и че дори може да го увеличи допълнително, ако това е необходимо. Трябва да се има предвид, че през последните години ШЦБ трупаше големи по размер резерви в чуждестранна валута в опит да отслаби швейцарския франк, като през ноември нейните резерви достигнаха 738 млрд. франка (около 745,7 млрд. долара), надвишавайки БВП на Швейцария.

Коментарите на Томас Йордан провокират понижение на швейцарския франка спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпва с 0,3% към тридневен връх от 1,1695 франка, като в същото време щатският долар отскочи към 0,9893 франка, парирайки част от солидното си понижение след снощното заседание на Федералния резерв до 9-ндевно дъно около 0,9839 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени