Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Снимка: АПСК

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Петя Александрова, която гостува в студиото на предаването „Неделя 150“ по "Хоризонт". 

Според Александрова приватизацията е резултат на поставените от много правителства цели за преминаване на страната към пазарна икономика, както и от изискванията на международните финансови институции, когато те са наблюдавали приватизационните процеси.

Тя припомни, че намаленият брой на дружествата, които биха могли да се приватизират, е причина да бъде иницииран законопроект дружествата с държавно участие да бъдат включени или в забранителен списък, или Народното събрание да решава дали да бъдат приватизирани, дали Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще осъществява процедура за тях, или ще останат държавна собственост и държавата ще прокарва своите политики чрез тях.

Според нея в тази насока е било анонсираното през месец май предложение на министъра на икономиката Емил Караниколов, а такива са и настроенията на всички парламентарни групи, ако се съди по преминалото първо четене на законопроекта, предложен от народния представител Кристиан Вигенин.

В този контекст Александрова подчерта, че с влизащия скоро в сила Закон за концесиите на ръководената от нея агенция се вменяват правомощия като концедент, който в определени случаи с решение на Министерския съвет може да осъществи или подготвителен етап на концесионна процедура, или самата концесионна процедура.

Идеята по предварителните разговори, преди приемане на закона, беше да се използва този потенциал, който е наличен в агенцията, за да може да се осъществяват други функции. Така или иначе агенцията е администрация в Министерския съвет и в годините е доказала своята ефективност. Освен това законът за концесиите дава правомощия на агенцията и по контрол на концесионните процедури. Това е един доста сериозен въпрос, който до момента не беше максимално добре разработен.

Изпълнителният директор на агенцията коментира и исканията на БСП да бъде оповестена информация, включително от ръководената от нея агенция, както и от БНБ и КЗК, за приватизационни сделки за дружества като „Си банк“, „Пампорово“, „Булгартабак“, „БТК“, „Химко“ и „Кремиковци“, като подчерта, че по Закона за достъп до обществена информация има възможност да бъде предоставена информация от всяка държавна институция:

Там има и ограничения разбира се. Тъй като не би следвало да се предостави информация, която е конфиденциална за дружествата, която касае техни търговски договори и отношения. Но така или иначе това, което е възможно и Законът позволява, ние ще предоставим на всеки, който е заявил такъв интерес.

По повод дебатите за предложените промени в Конституцията за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, Александрова заяви:

В обществото наистина има такова напрежение. Обществените очаквания са и за някаква справедливост. Доколко обаче това реално ще може да се осъществи, предстои в бъдеще да видим.

Изпълнителният директор отбеляза, че агенцията води множество изпълнителни дела по линия на следприватизационния контрол за неизпълнени ангажименти. Тя сподели, че обезпечителните мерки са били създадени много късно, а след това са били и отменени, което е затруднявало следприватизационния контрол и е отворило възможност недобросъвестни купувачи да се възползват от „вратичките в закона“.

Александрова изрази предположение, че концесията на Летище София няма да бъде предоставена за администриране на нейното ведомство, тъй като тя е в изключителната компетентност на Министерството на транспорта и съобщенията.

В анализа си за развоя на приватизационния процес в България Александрова открои няколко ключови препятствия, сред които отлагането на приватизацията до 1996-1997-а година, въпреки препоръките на международните финансови институции, забавянето на приватизационни сделки, както и ограничения интерес към страната на стратегически и международни инвеститори, за сметка на другите бивши социалистически държави.

Когато имаш голям стратегически инвеститор, имаш гаранция, че той ще има и пазарите, и възможностите, и доброто ноу-хау, и добрите производствени мощности. Когато някой със средства случайно е попаднал в един бизнес, той е неуспешен.

Цялото интервю с Петя Александрова, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.