Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследващите шесторното убийство в Нови Искър издирват гилзи, свързани с престъплението

Проф. Калин Гайдаров: Наистина става дума за едно безпрецедентно престъпление

| обновено на 04.01.18 в 15:48
Снимка: БГНЕС
Полицаи с металотърсачи претърсват гората над Нови Искър във връзка с разследването на шесторното убийство в града, научи „Хоризонт“. Най вероятно служителите на МВР издирват гилзи от оръжието, с което беше застреляно шестчленно семейство в новогодишната нощ. Все още няма яснота за основната версия за убийството. Не е открито и оръжието на престъплението. Очаква се по-късно днес полицията и прокуратурата да дадат актуална информация по случая.

И шестте жертви са застреляни с по няколко куршума, обясни на брифинг снощи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той допълни, че версията за убийство и последвало самоубийство на някой от членовете на семейството вече не е на дневен ред. 

Не е ясно към този момент дали използваното оръжие е едно или няколко. Експертизите продължават, обясни главният секретар на МВР комисар Младен Маринов. Той посочи, че вече се работи и по версията, че е възможно мотивът за жестокото престъпление да е свързан с дейността на Неделчо Юнаков - един от убитите в къщата в Нови Искър. 


Наистина става дума за едно безпрецедентно престъпление. Това е от съществено значение за оценката на случая както от криминална гледна точка, така и от социална. Това каза в интервю за предаването „12+3“ проф. Калин Гайдаров, криминален психолог и бивш директор на Института по психология в МВР.

В този случай виждам една деградация, която преминава точка, от която нататък нещата са доста драматични. Обществото няма тези съпротивителни сили. Актът на едно такова престъпление, по един отвратителен начин, показва състоянието на обществото. За да се стигне до тук е очевидно, че ние нямаме ефективност на институциите, нямаме доверие помежду си и към институциите като цяло, няма диалог. Нека да видим тези неща, защото те са много сериозни. Ако направим анализа от тази гледна точка, ще трябва да се замислим най-после да се консолидираме като общество и да искаме организациите и институциите да работят ефективно и е много важно наистина това престъпление сега да бъде разкрито, защото това би дало един импулс в правилната посока, добави той.

Според него, какъвто и да е мотивът става дума за индивид, изгубил човешкия си облик: Това е извънмерно, извън всякакви граници престъпление.


Нужно е органите на реда да демонстрират по-голям синхрон, смята бившият вътрешен министър Румен Петков
Убеден привърженик съм на разбирането, че службите трябва да бъдат оставени да си свършат работата, но трябва да има един по-голям синхрон. Вчера шефът на Следствието обяви, че огледите са приключили. Главният секретар заедно с него обяви, че огледите продължават. С това се създава впечатление за некоординираност, за липсата на единно провеждани действия. Случаят трябва да бъде възложен на Националното следствие. Трябва да кажа, че там имаме изключителни специалисти и експерти в разкриването на убийства.

Подробности по темата и интервюто на Николай Христов с проф. Калин Гайдаров чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна