Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия е страна-партньор на „Ваканция & СПА Експо“

Снимка: Полина Тодорова
Сърбия ще бъде страна-партньор на най-голямото туристическо изложение у нас - „Ваканция & СПА Експо“. 35-ото му издание ще бъде в средата на февруари, а мястото - по традиция, е софийският Интер Експо Център на бул. “Цариградско шосе”. Всъщност, за първи път форумът ще има страна-партньор.

Избрана е Сърбия, тъй като западната ни съседка се утвърждава като една от дестинациите в региона, която оптимално използва туристическия си потенциал в областта на планинския, екологичния и културно-познавателния туризъм. Наред с очарованието на традиционните фестивали и кулинарни събития, в последните години Сърбия набира популярност и като дестинация за балнеологичен и здравен туризъм.

По време на изложението „Ваканция & СПА Експо“, на 15 февруари, Сърбия отбелязва и своя национален празник - Денят на държавността. Освен това в края на октомври миналата година беше одобрен проект на меморандум за сътрудничество в областта на туризма между българското министерство и сръбското министерство на търговията, туризма и телекомуникациите.

Една от целите е ресорните ведомства да насърчават деловото партньорство в сектора, включително чрез създаването на съвместни туристически продукти. Страните ще си сътрудничат в рамките на Световната организация по туризъм към ООН, ще  работят съвместно за осъществяването на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и за облекчаване на активния туристопоток между двете страни.

За българските туристи в Сърбия продължават да са актуална посещенията в столицата Белград, концертите и другите музикално-развлекателни събития, както и сръбската кухня. Тя е причината, например, за ранните резервации - още от сега за новогодишните и коледните празници след година, обяснява Милан Стаменкович, директор на туристическата организация на пограничната община Бабушница. Повече за изложението, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна