Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският храм „Св. Стефан” в Истанбул блести с цялата си красота на Златния рог

БНР Новини
Снимка: БТА

На 7 януари цялостно реставрираната българската църква „Св. Стефан”, наричана още Желязната църква в Истанбул, ще бъде тържествено преосветена. На официалното откриване заедно в църквата ще служат вселенският патриарх Вартоломей Първи и българският патриарх и софийски митрополит Неофит. Църквата ще отвори врати в присъствието на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министри от двете страни, владици и над 1000 гости.

Реставрацията на този уникален паметник на българското историческо наследство продължава шест години и стойността на ремонта е 15 милиона турски лири (близо 4 млн евро), осигурени от Истанбулската голяма община. За църквата и духовния живот на цариградските българи разказва отец Ангел, който повече от 13 години служи на православната ни общност в града.




Отец АнгелРемонтът на църквата започна през 2011 г. и трябваше да завърши за една година, но  реставрацията, поради дълбоката корозия на скелета и стените, се проточи и завърши през тази година. Всичко по храма е реставрирано и поправено. Старите орнаменти са свалени. Тези, които могат да се ползват, са реставрирани, а тези, които не можеха, бяха възстановени изцяло и наново отлети, съгласно плановете, запазени от австрийската фирма на Рудолф фон Ваагнер във Виена.

Храмът „Св. Стефан” тази година отбелязва 120 години от построяването си. Той има и огромно историческо значение за страната ни. От нея тръгва независимостта на Българската църква. Княз Стефан Богориди дарява мястото на българската общност в Истанбул за построяването му. Сега отново е готов за богослужения и църковни свети служби. Този уникален храм, където ще се черкуват българите, ще привлича и много туристи и посетители на града.

На територията на Истанбул има много туристически места, които се посещават с интерес и наред с древните исторически паметници църквата „Св. Стефан” е важен обект - отбелязва отец Ангел. Не трябва да забравяме, че през 2007 г. се извършва едно голямо проучване от 100 турски архитекти и в тогавашното състояние на църквата, почти пред разруха, тя беше определена за най-красивия храм на територията на Република Турция. Сега след реставрацията ще бъде едно прекрасно бижу в короната  на този град.

В годините на построяването на църквата през XIX век истанбулските, православни българи са около 50 хиляди. Днес те са около 1000 човека. Почитат ли църковните празници и събира ли ги църквата, а и новосъздаденото българско училище?

Моите енориаши, за съжаление, са малко на брой и са на по-голяма възраст. Посещението на богослуженията е най- вече в параклиса „Св. Иван Рилски” в квартал „Шишли”. Там провеждаме повечето служби. В „Св. Стефан”, поради корозията, обхванала желязната конструкция на храма, се служеше само няколко пъти в година. На Богоявление, на Възкресение, на храмовия празник, но хората идват с удоволствие. Запалват свещ, помолват се за своите нужди, възхваляват Бога и така поддържат българщината в своите семейства. А за българското училище - създаването му преди две години беше по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул. В него има три възрастови групи. Подрастващи от първи до четвърти клас. Прогимназиален клас - от 6-и до 8-и. Посещават го основно деца на хора, приходящи от България и на българските изселници. Третата възрастова група е от хора над 35 години, които искат да изучават български език. Между тях има и българи от моето православно паство - завършва разказа си отец Ангел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна