Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия разследва къде са произведени експлозивите за атаките с дронове срещу нейни бази в Сирия

Един от безпилотните апарати с експлозиви, обезвредени от руските военни при атаката в Сирия
Снимка: Министерството на отбраната на Русия

Русия разследва къде са произведени експлозивите за атаките с дронове срещу нейни бази в Сирия

Руското министерство на отбраната обяви, че разследва кои страни са произвели експлозивите, използвани при атаките неотдавна срещу руски бази в Сирия, съобщи РИА Новости.

В нощта срещу миналата събота (6 януари) 13 безпилотни апарата, повечето носещи експлозиви, нападнаха руската ВВС база „Хмеймим“ в провинция Латакия и ВМС базата в Тартус на Средиземно море, като според Москва това не довело до жертви и щети.

Въпросните взривни вещества са произведени в различни страни, включително в Украйна, заявил генерал майор Александър Новиков. Шефът на управлението за изграждане и развитие на безпилотни летателни апарати уточнил, че предварителните изследвания са показали, че като основно взривно вещество е използван пентаеритриттетранитрат (ПЕНТ), което е по-мощно от хексоген. По думите му ПЕНТ се произвежда, в частност, в Шосткинския завод за химически реактиви в Украйна и не може да бъде получен в занаятчийски условия или извлечен от други боеприпаси.

При нападанията късно в петък 10 дрона с експлозиви атакували „Хмеймим“ и 3 - базата в Тартус. Според Новиков 7 от апаратите били унищожени, а 6 били прехванати от средствата за радиоелектронна борба и приземени на указани позициии, като 3 от тях се взривили от носещите боеприпаси. Всяко от самоделните взривни устройства било с тегло 400 грама, като в него имало метални топчета с радиус на поражение 50 метра. Новиков заяви още, че координатите в програмното обезпечение на дроновете не могат да бъдат открити в интернет, което също не говори за „занаятчийство“.

Въпреки твърденията на Москва, че не са нанесени щети в интернет се появиха снимки на повредени самолети в „Хмеймим“.

По-рано тази седмица армейският в. „Звезда“ съобщи, че дроновете са излетели от провинция Идлиб от територии под контрола на т.нар. умерена сирийска опозиция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна