Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от заетите в промишлеността трябва да имат дигитални умения до 2020-а

Изпълнението на проект за постигане на тази цел започва в областите Стара Загора, Пловдив и Смолян

Снимка: БГНЕС

90% от заетите в промишленото производство трябва да имат дигитални умения до 2020 година. Българските предприятия обаче изостават значително в цифровизацията, което може да се превърне в проблем пред тяхната конкурентоспособност. Това предупредиха от "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" и заедно с Фондация "Глобални библиотеки - България" обявиха началото на проект за дигитални умения в малките и средни предприятия.

Целта на проекта е повишаване на възможностите за заетост и подобряване качеството на работната сила в предприятията в следващите години, за да се дигитализира производството и отчетността на дребния бизнес, който все още е далеч от модерните технологии, казва ръководителят на проекта Бойко Лечев:

В София са на много високо ниво и те създават неща на световно ниво и до там. Идете в едно предприятие, което произвежда сирене и кашкавал или едно предприятие, което произвежда някаква дърводелска продукция - не искам да коментирам, но искам да ги науча.

На съвременна пазарна стратегия как да използват облачните услуги и как да защитят поверителността на личните данни и на производствените тайни:

Процесът, който срещат и трудностите, които имат хората, които отглеждат едно малко стадо овце, крави и така нататък  - по отчетността, как да се информират за препарати, как да си попълват формуляри и ние, ако можем да им дадем онези малки умения, които онлайн-средата предлага, ще сме направили полезна стъпка, казва Спаска Тарандова от Фондация "Глобални библиотеки".

Изпълнението на проекта започва в областите Стара Загора, Пловдив и Смолян, а видеоматериалите ще бъдат разпространявани чрез библиотечната мрежа в цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна