Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монументът "Бузлуджа" може да бъде реставриран с евросредства

Европейската неправителствена организация “Европа Ностра“ включи паметника в списък на застрашени обекти

Снимка: БГНЕС

Монументът "Бузлуджа" е сред 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена организация "Европа Ностра" като обекти, за чието спасяване може да бъде оказано съдействие. За това съобщиха днес в Стара Загора областният управител Гергана Микова и архитект Дора Иванова. В предаването "12+3" арх. Иванова акцентира върху възможността държавата да работи съвместно с европейските експерти:

Експертите, светилата на Европа, ще дойдат тук и ще направят тяхната експертна оценка и анализ на всички варианти и възможности за Бузлуджа. Това е една ръка, която ни се подава от Европа. Трябва ръка и от отсрещната страна. Държавата е тази, която трябва да действа и която трябва да работи заедно с Европа, която иска да помогне, но все пак от нас, тук, в България, зависи дали ще опазим паметника и дали ще съумеем да използваме тази голяма възможност и преимущество да бъдем в тази класация.

Силно се надявам с тази номинация и тази програма да се създаде синергията от  всички тези фактори - от това, че България председателства Европейския съюз, от това, че 2018-а година е на европейското наследство, от това, че Европа цени и смята Бузлуджа за най-ценния, за най-застрашения също така паметник в България и един от най-застрашените в Европа.

Областната управа на Стара Загора е осигурила охраната на Бузлуджа, стана ясно още от интервюто.

Тук не става въпрос за политически кавги и политически игри, а става въпрос за културно наследство. Не го казвам аз, не го казва фондация "Проект Бузлуджа", казва го най-голямата и най-представителна организация за културно наследство в цяла Европа - "Европа Ностра", подчерта Дора Иванова.

Бъдещата идея е монументът да бъде социализиран и да бъде използван като обект на културното наследство, като туристически обект и като възможност за устойчив туризъм и за устойчиво развитие, допълни архитект Иванова:

Аз продължавам да подкрепям идеята, че той трябва да бъде запазен във вида, в който е в момента и трябва да бъде паметник на историята. Вече оттук нататък - дали ще бъде представяна цялата българска история, или историята на мястото - е въпрос на дебат.

На 15-и март "Европа Ностра" ще обяви финалния списък със седемте европейски паметника, за чието съхраняване ще бъде оказано съдействие.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.