Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Костов получи още едно престижно европейско отличие - Изборът на публиката

| обновено на 18.01.18 в 09:02
Кристиан Костов с отличието, получено на церемония в Грьонинген, Холандия
Снимка: Ben Houdijk

Кристиан Костов - първият българин, носител на наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава, получи в сряда вечерта и друга голяма награда - Изборът на публиката (Public Choice Award). 

Костов бе награден на бляскава церемония в зала „Мартини плаза“ в Грьонинген, Холандия, в рамките на връчването на отличията European Border Breakers Award (EBBA - Европейски музикален дебют без граници).

За наградата на публиката се бореха 10-те носители на ЕВВА. В тази конкуренция Костов е спечелил онлайн гласуване, проведено през декември. Ето първите му думи, специално за БНР:

Просто искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че го заслужаваме много, но честно казано, това не е моята победа в никакъв случай, това е победата на всичките хора, които са гласували за мен. И наистина много съм благодарен за това, защото няма как да купиш това нещо. Хората или гласуват, или не. Значи повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря ви много!

На сцената в Грьонинген 17-годишният Костов представи песента "Beautiful Mess", която му донесе второ място в конкурса „Евровизия 2017“ в Киев.  На церемонията той също така пя в дует с нашумелия британски изпълнител Younger. На пианото им акомпанира и известният диригент и телевизионен водещ Джулс Холанд.  

За приза "Изборът на публиката", който се връчва от 2010 г., се бореха и останалите 10 наградени европейски изпълнители, постигнали изключителен успех през 2017 г. Това са Alice Merton от Германия, Alma от Финландия, белгийката Blanche, която се класира 4-та в „Евровизия 2017“, групата„Off Bloom” от Дания, португалецът Salvador Sobral- победител в „Евровизия 2017“, норвежката певица Sigrid, шведката Scott, френското дуо„The Blaze“ и английският музикант - Dario Darnell, известен с псевдонима Youngr.

Всеки от тези десет изпълнители с изключителни постижения извън границите на собствената си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA, които се дават за 15-и път. Тя им бе връчена лично от световноизвестния телевизионен водещ, музикант и диригент на бенд - Джулс Холанд.

По време на церемонията директорът на фестивала „Евросоник“- Питър Шмид и шефката на програмата "Creative Europe" в Европейската комисия- Барбара Геслер, припомниха, че мисията на наградите EBBA е да стимулират развитието и разпространението на европейската популярна музика.

Връчването на наградите EBBA е част от уникалния за Европа фестивал за поп и рок музика "Евросоник", който е подкрепен от Еврокомисията и се осъществяват с медийната подкрепа на Eвропейския съюз за радио и телевизия, ЕBU. 

Партньор за България е Българското национално радио.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!