Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия е обявена в община Благоевград

Снимка: БГНЕС

В община Благоевград е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. Във ваканция излизат всички училища от понеделник, а в детските градини ще приемат само здрави деца. От 22 до 24 януари влизат в сила забраните за планови операции и свиждания в болничните заведения. 

В грипна ваканция излизат всички училища на територията на общината, а в детските градини се препоръчва прием само на здрави деца.

Грипна ваканция беше обявена до средата на другата седмица за учениците от средното училище „Васил Левски“ в община Опака. Въпреки завишаването на болните няма основание за обявяване на грипна епидемия в областта. Болните са увеличават ежедневно, но не надхвърлят 170 на 10 хиляди жители и  петте общини в региона не са в предепидемична обстановка, обясни председателят на бюрото за борба с грипа и острите респираторни заболявания доктор Марин Йовов.


Леко са завишени стойностите на заболеваемостта и в Петрич, но засега там няма обявена епидемична обстановка. 

Засега няма да има грипна ваканция във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Идната седмица Комисията за борба с острите респираторни заболявания ще вземе решение за следващи действия.

По-рано грипна епидемия беше обявена в Пазарджик и област Перник. Личните лекари съобщават и за голям брой болни в областите Пловдив, Стара Загора, Габрово, София-област, Русе и Силистра.

Общо в 161 училища в страната днес няма учебни занятия, обявиха от образователното министерство. Причините са повреди в парното, спрян ток или висока заболеваемост. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна