Eмисия новини
от 08.00 часа

Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Битката за Плевен - „костеливия орех на войната”

БНР Новини
„Артилерийски бой при Плевен. Батарея от обсадни оръдия на Великокняжеската височина“, худ. Николай Дмитриев-Оренбургски, 1880

Това заглавие се появява в европейския печат по време на драматичните събития, съпътстващи близо четиримесечната обсада на града. Значимостта на тази позиция за крайния изход на войната се интерпретира до ден днешен, а някои автори, изследователи на този период, се оказват подведени от един анекдот, публикуван в английския печат в края на деветнадесети век. Ще проследим допуснатата фалшификация на фактите, хвърляща сянка върху началото на модерната българска държава, както и процеса на установяването на историческата истина.
В същото време ще покажем разгръщането на българското национално-освободително движение в полза на действията на руската армия, включително по време на „невъзможното” зимно форсиране на Балкана, и до самия разгром на турската армия.
В предаването с вас, нашите слушатели, ще събеседват най-авторитетни представители на съвременната ни историческа наука - акад. Константин Косев, проф. Стефан Дойнов, проф. Пламен  Митев, доц. Валери  Колев, проф. Андрей Пантев, проф. Илия Тодев, д-р Димитър Христов, ст.н.с. Милен Куманов.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Гледайте на живо